Viedoklis

Ne iedzert, ne izkauties: britu līdzjutējus Krievija ir šokējusi

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasStadions "Sanktpēterburgas Arēna" pirms Konfederāciju kausa 2017 atklāšanas mača
Stadions Sanktpēterburgas Arēna pirms Konfederāciju kausa 2017 atklāšanas mača - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labāk vienu reizi ieraudzīt, nekā simt reizes izdzirdēt. Parunu kārtējo reizi apstiprinājis Konfederāciju kauss. Britu mediji biedēja savus līdzjutējus ar "briesmīgajiem" krieviem, taču patiesība bija gluži citāda.

Pretēji gaidītajam, futbola fanus, kuri devās uz Konfederāciju kausa spēlēm, Krievija sagaidīja viesmīlīgi, raksta britu avīze The Guardian. Raksta izbrīna pilnais tonis ir saprotams, jo avīze pati ilgi un centīgi klāstīja, ka krievu fani saraustīs viesus gabalos, tiklīdz viņu kājas spers Krievijas zemi.

Pavisam nesen izdevums brīdināja, ka visa Krievija ir pilna ar rasistiem. Tāds secinājums tika izdarīts pēc karnevāla Sočos Konfederāciju kausa priekšvakarā: sak, paskat tik, kamerūnieti tēlojis cilvēks ar melnām rokām un seju, pie tam vēl ar bungām.

Тур чемпионата Украины по футболу - Sputnik Latvija
The Sun nosauca nekārtības futbola mača laikā Ukrainā par "rasismu Krievijā"

Arī citi britu mediji iesaistījās savdabīgajās sacensībās ar The Guardian: te filma "Krievijas huligānu armija" demonstrē, te kādu sporta nometni parāda kā "cīņas fanu" treniņu nometni. Nu, un vēl dūru cīņas — plaši pazīstamo Masļeņicas izklaidi aprakstīja kā gatavošanos uzbrukumam britu viesiem.

To visu izlasījuši, izbiedētie līdzjutēji no Eiropas droši vien katram gadījumam uz visiem laikiem atvadījās no tuviniekiem. Un bija milzīgi pārsteigti, ierodoties Krievijā. Te viņus gaidīja bezmaksas braucieni starp turnīra maču norises pilsētām: Maskavu, Sanktpēterburgu, Sočiem un Kazaņu, līdzjutēju identifikācijas sistēma un vispārēji smaidi un atbalsts. Vienu vārdu sakot, nekas no tā, ko viņi bija gaidījuši.

Kā tad tā? Viņi būtu velti gatavojušies!? Ja jau krievi nebrūk virsū, nāksies pašiem parādīt iniciatīvu, nolēma daži britu valstspiederīgie, kuri bija nolēmuši stadionā Kazaņā ienest desmit "faierus".

Brauciet droši, neko ļaunu nedarīsim: Krievijas futbola fani nodziedājuši dziesmu britu līdzjutējiem - Sputnik Latvija
Video
"Brauciet droši, neko ļaunu nedarīsim"

Viņi nosauca sevi par mediju kompānijas Bigballs Media darbiniekiem un klāstīja, ka esot pārbaudījuši stadiona drošības sistēmas. Izrādījās — viltvārši. Aizturētajiem tika atņemta pirotehnika, viņi paši — izrāti un atlaidi. Tā nu šoreiz britu avīzei nebūs nekā rakstāma: no konflikta izdevās izvairīties. Pie tam, jo vairāk cilvēku paši savām acīm ieraudzīs notiekošo, jo mazāks būs mediju "šausmenīšu" efekts.

Piemēram, portugāļi skatās BBC un lasa Eiropas avīzes, taču no krievu huligāniem nebīstas. Stāsta, ka Maskavā pirms un pēc mača bija redzami tikai portugāļu huligāni. Kopumā viņi jutās droši. Tad jau varētu būt, ka arī briti pastāstīs savējiem, ka nav nekā, no kā baidīties, un uz Pasaules čempionātu futbolā nākamgad var braukt mierīgi.

Ziņu lente
0