Puse eiropiešu uzskata, ka drīz Lielbritānijai sekos citas valstis

© AFP 2023 / Justin TallisKājāmgājējs ar lietussargu Lielbritānijas karoga krāsās. Foto no arhīva
Kājāmgājējs ar lietussargu Lielbritānijas karoga krāsās. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc IFop aprīļa aptaujas datiem puse Lielbritānijas, Francijas, Vācijas un Itālijas iedzīvotāju uzskata par iespējamu vairāku valstu izstāšanos no ES pēc Lielbritānijas.

RĪGA, 22. jūnijs — Sputnik. Gandrīz puse francūžu un vairāk nekā puse Vācijas (52%), Itālijas (57%) un Lielbritānijas (64%) iedzīvotāju uzskata, ka viena vai vairākas valstis atstās ES tuvākajos gados, liecina Sputnik.Viedokļi aprīļa aptaujas dati, ko pēc Sputnik News pasūtījuma sagatavojusi Francijā vecākā sabiedriskā viedokļa aptauju kompānija IFop.

Lielākā daļa šo valstu iedzīvotāju uzskata, ka tuvākajā laikā no ES izstāsies dažādas valstis — tā uzskata 55% britu, puse itāliešu (50%), 42% francūžu un 39% vāciešu.

Latvijas karogs pie Ministru kabineta ēkas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Parakstu vākšana par Latvijas izstāšanos no ES kļūst aktīvāka

Trešdaļa franču (33%) un itāliešu (32%), 39% vāciešu un tikai 18% britu uzskata, ka neviena valsts nepametīs ES.

Vecāka gadagājuma cilvēki — no 65 gadiem, mazāk par citām vecuma grupām tic vairāku valstu iespējai izstāties no ES: 29% Francijā pret 50% no 35-49 gadus veciem frančiem; 33% vāciešu 65+ gadi pret 49% no 25-34 gadus veco grupas. Lielbritānijā par vairāku valstu izstāšanos no ES pārliecināti 60% iedzīvotāju, kas vecāki par 35 gadiem un tikai 45% no jaunākiem par 35 gadiem.

Visās četrās valstīs cilvēki ar zemāku izglītības līmeni ir biežāk pārliecināti par vairāku valstu izstāšanos no ES tuvākajos gados, salīdzinājumā ar tiem, kas ieguvuši augstāko izglītību: 56% pret 28% Francijā, 47% pret 40% Vācijā 51% pret 48% Itālijā, 61% pret 41% — Lielbritānijā.

Francijā un Vācijā vīrieši biežāk nekā sievietes uzskata, ka tuvākajos gados vairākas valstis varētu izstāties no ES sastāva: 46% pret 37% Francijā; 48% pret 31% Vācijā. Itālijā ir otrādi — sievietes ievērojami biežāk uzskata, ka vairākas valstis varētu drīz pamest ES — 54% pret 46%.

Aptaujā, kas notika no 21. līdz 25. aprīlim, piedalījās 3203 respondentu no Francijas, Vācijas, Itālijas un Lielbritānijas.

Gandrīz 52% Apvienotās Karalistes iedzīvotāju 23. jūnija referendumā ir iestājušies par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības sastāva.

Britu latvieši — par Brexit

Neskatoties uz pārmaiņām, kas sekos pēc Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES, Sputnik Latvija aptaujātie latvieši atbalsta Brexit. Pretēji populārajam uzskatam, ka pēdējā laikā ievērojami pieaugusi aizbraukušo iedzīvotāju vēlme atgriezties dzimtenē, praksē tas nav vērojams.

Cilvēki pārcēlās dzīvot uz Lielbritāniju, lai iegūstu stabilitāti, sociālās garantijas un saprotamus likumus.

"Jo tālāk no Latvijas, jo labāk, — pārliecināta Londonas priekšpilsētas iedzīvotāja Valentīna. — Es negribu dzīvot vienā telpā ar valsti, kas bezgalīgi aplaupa savus iedzīvotājus. Anglijā es jūtos sociāli aizsargāta, pārliecināta par savu nākotni, vajadzīga šai sabiedrībai, jutos kā pilnvērtīgs pilsonis, lietderīgs valstij, kas mani saprot un atbalsta".

Tuvākajā laikā viņa plāno noformēt tā saukto pastāvīgā rezidenta karti — šo statusu iegūs Eiropas Savienības dalībvalstīs pilsoņi, kuri nodzīvojuši Lielbritānijā piecus gadus. Pēc šī laika iebraucēji iegūst tiesībās praktiski līdzvērtīgas Apvienotās Karalistes pavalstnieku tiesībām un ir tiesīgi saņemt britu pilsonību. Godīgi runājot, pēc Brexit daudzi latvieši izteikuši vēlmi izvēlēties tieši šo ceļu.

Francijas prezidenta amata kandidāts, Uz priekšu kustības līderis Emanuels Makrons - Sputnik Latvija
Makrons paziņoja par Frexit neizbēgamību, ja Eiropas Savienībā netiks veiktas reformas
Sputnik.Viedokļi ir starptautisks projekts, kura mērķis ir sabiedriskās domas aptauja. Tas sāka darbu 2015. gada janvārī. Par projekta sadarbības partneriem kļuva plaši pazīstamās pētījumu kompānijas Populus, Ifop un Forsa. Projekts Sputnik.Viedokļi regulāri organizē sabiedriskās domas aptaujas Eiropas valstīs un ASV aktuālos sociālos un politiskos jautājumos.

Sputnik ir ziņu aģentūra un radio ar multivides informācijas centriem vairākos desmitos valstu. Sputnik ietver vietnes vairāk nekā 30 valodās, analogo un ciparu apraidi, mobilās lietotnes un lapas sociālajos tīklos. Sputnik ziņas ik dienas iznāk angļu, arābu, spāņu un ķīniešu valodā.

Ziņu lente
0