Eiropas un ASV gāzes karš

© Sputnik / Алексей Филиппов / Pāriet pie mediju bankasGazprom, gāzes urbuma veidošana
Gazprom, gāzes urbuma veidošana - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācija un Austrija paudušas šaubas par sankcijām, kas ieviestas pret Krieviju pēc notikumiem Ukrainā, un pārmetušas ASV, ka tās izmanto ierobežojošos pasākumus savās ekonomiskajās interesēs.

RĪGA, 19. jūnijs — Sputnik. Igaunijai, tāpat kā citām valstīm, nāksies izlemt, kurā pusē nostāties Vācijas un ASV konfliktā Krievijas gāzes vada "Ziemeļu straume 2" dēļ. Amerikāņi cenšas piespiest Berlīni atteikties no dalības projektā, piedraudot ar sankcijām vācu kompānijām, kas ieinteresētas īstenot projektu, vēsta Sputnik Igaunija.

Jaunās pret Krieviju vērstās sankcijas, ko 15. jūnijā apstiprināja ASV Senāts, paredz, ka ASV Finanšu ministrija saņem tiesības sodīt jebkuras ārvalstu kompānijas, kas investējušas ievērojamus līdzekļus gāzes vada "Ziemeļu straume 2" projektā. Vācija un Austrija, kas arī iesaistīta projektā, atbildējušas neparasti skarbi.

"Eiropas apgāde ar energoresursiem — tā ir Eiropas, nevis Amerikas Savienoto Valstu darīšana!" — teikts Vācijas ārlietu ministra Zigmāra Gabriela un Austrijas federālā kanclera Kristiāna Kerna kopīgajā paziņojumā.

"Mēs lemjam, kam piegādāt mums enerģiju un kā to darīt. Un mēs to darām, ņemot vērā pārskatāmības un brīvā tirgus principus," — uzsvēra politiķi. Vācu diplomātijai neierastā manierē viņi atzīmēja, ka amerikāņi likvidē iespēju noteikt tālākas kopīgas ekonomiskās sankcijas pret Krieviju sakarā ar notikumiem Ukrainā. Viņi pārmeta ASV Senātam darbības tikai par labu ASV interesēm gāzes eksporta jomā.

"Politiskās sankcijas nekādā gadījumā nevar būt saistītas ar ekonomiskajām interesēm… Starptautiskās politikas intereses nevar būt atkarīgas no ekonomiskajām interesēm!" — teikts Gabriela un Kerna paziņojumā.

Tādējādi ministri pārmeta Vašingtonai, ka tā ievieš sankcijas ne tikdaudz pret Krievijas uzņēmumu "Gazprom", cik pret Eiropas gāzes kompānijām, turklāt tikai tālab, lai piespiestu Eiropu būvēt SDG termināļus un pirkt sašķidrināto gāzi no amerikāņiem.

Ziņu lente
0