Lietuvas valdība aicina skolēnus piedalīties emigrācijas jautājumu risināšanā

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasSkolēni klasē. Ilustratīvs uzņēmums
Skolēni klasē. Ilustratīvs uzņēmums - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Skolēni valdībā" projekta ietvaros jaunieši varēs piedalīties valdības un ministriju darbā, kā arī izteikt savus piedāvājumus par emigrācijas tēmu no Lietuvas.

RĪGA, 18.jūnijs — Sputnik. Lietuvā notiek skolnieku reģistrācija projektā "Skolēni valdībā", kurš norisināsies augustā, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz portālu Mano vyriasybe.

Jau devīto reizi notiekošais nacionālais projekts vienas nedēļas laikā (no 21. līdz 25.augustam) apvienos uzņēmīgus un iniciatīvus Lietuvas un ārvalstu skolu jauniešus, kuri vēlētos izmēģināt sevi nākotnes līderu lomā. Šī gada tēma — emigrācijas problēmu risināšana.

"Jebkuras valsts panākumu atslēga ir tās jaunā paaudze. Jauniešu uzskati, viņu ieguldījums, iniciatīvas noteiks to, kāda nākotne gaida Lietuvu. Turpinot šo projektu, mēs vēlamies ne vien sniegt jauniešiem iespēju redzēt valdības darbu klātienē, bet arī uzklausīt viņus, uzzināt, kā un kādu valsti viņi grib veidot, " atzīmēja premjerministrs Sauļus Skvernelis.

"Šī gada projekta tēma ir saistīta ar jauniešu emigrāciju. Saprotams, ka jauniešiem ir ziņkāre izmēģināt sevi plašajā pasaulē. Svarīgi, lai viņi zina, ka savā valstī viņus vienmēr gaida un viņi ir nepieciešami tai, " akcentēja viņš.

Audzēkņiem paredzēts apmeklēt valdības aparātu, ministrijas un citas valsts iestādes. Viņi apspriedīs ar premjeru un ministriem aktuālos valsts jautājumus, novēros kā norisinās sēdes, piedalīsies dažādās tikšanās, kuru laikā padalīsies ar idejām un visizplatītāko sabiedrības problēmas risinājumiem ar dažādu nozaru speciālistiem.

Latvijas iedzīvotāju skaits joprojām katastrofiski sarūk - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāju skaits joprojām katastrofiski sarūk

"Pirmkārt, šis projekts atnesa lielu skaitu aktīvu, atjautīgu un ļoti gudru cilvēku. Tas iedvesmoja mani, lai aizbrauktu uz ārzemēm pieredzes iegūšanai, lai pēc tam atgrieztos šeit un turpināt savu attīstību tālāk. "Skolēni valdībā" ir neatkārtojama pieredze, kuru var iegūt tikai reizi mūžā, " atzīmēja 2010.gada projekta dalībniece Eva Nagite.

Kā katru gadu, dalībniekus izvēlēsies speciāla komisija, kura sastāv no premjerministra komandas, valdības aparāta un ministrijas organizāciju pārstāvjiem. Šogad komisijā ir uzaicināta arī slavenā valsts vieglatlēte, Eiropas čempione Airine Paļšite.

Plašāku informāciju par projektu var uzzināt portālā Mano vyriasybe vai arī speciālā Facebook lapā "Skolēni valdībā".

Emigrēšana no Lietuvas

2017.gada janvārī Lietuvā pastāvīgi uzturas 2 miljoni 849 tūkstoši cilvēku. Pērnā gada laikā pastāvīgo iedzīvotāju skaits samazinājies par 39,2 tūkstošiem (1,4%). Kā arī iepriekšējos gados, par galveno iemeslu pastāvīgai valsts iedzīvotāju samazināšanai kļuva emigrācija.

Negatīva starptautiskā neto-migrācija (emigrēja par 29,6 tūkstošiem vairāk nekā imigrēja) sastādīja 75,5% no kopējās pastāvīgo iedzīvotāju skaita samazināšanās. Negatīvās dabīgās iedzīvotāju nomaiņas dēļ (nomira par 9,6 tūkstošiem cilvēku vairāk nekā piedzima), pastāvīgo iedzīvotāju skaits sarucis par 24,5%. 2016.gadā izbraukšanu no Lietuva deklarēja 51 tūkstotis emigrantu, kas ir par 6,4 tūkstošiem (14,5%) vairāk nekā gadu pirms tam.

Ziņu lente
0