Politika

Saeimas komisija izteica brīdinājumu Šnorem par "krievu uti"

CC BY-SA 2.0 / OSCE Parliamentary Assembly / Депутат Сейма Эдвин Шноре
Депутат Сейма Эдвин Шноре - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālās apvienības deputāts Edvīns Šnore uzskata, ka viņu nedrīkst sodīt par to, ka viņam ir "savs viedoklis", bet Saeimas komisija izlēmusi savādāk. Taču sods deputātam tika piemērots tīri simbolisks.

RĪGA, 15.jūnijs – Sputnik. Saeimas Mandātu, ētikas un paziņojumu komisija nākusi pie secinājuma, ka deputāts no Nacionālās apvienības Edvīns Šnore pārkāpis deputāta kodeksu, spriedelējot par skandalozu "krievu uti" savā rakstā. Taču komisijas locekļi pieņēma lēmumu piešķirt viņam visvieglāko no iespējamiem sodiem – mutisku brīdinājumu, raksta portāls delfi.lv.

Sēdes laikā Šnore uzstājās ar runu, kurā viņš paziņoja, ka "nevajag aizvērt acis uz paša raksta būtību, jo tā ir saistīta ar okupācijas seku novēršanu". Tāpat deputāts atsaucās uz to, ka frāzi par "krievu uti" iepriekš minējuši un izmantojuši dažādi zinātnieki vēstures jomā, kā arī izteica viedokli, ka viņu nedrīkst sodīt vien par to, ka viņam ir personīgais viedoklis un pasūdzējās par netiešu viņa uzrakstītā interpretāciju.

Uzvaras pieminekļis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Deputāts Edvīns Šnore: vēl arvien dzīvojam okupācijas armijas varā

Šnores raksts "Mērķis: latviska Latvija" bija publicēta priekšvēlēšanu izdevumā Nacionālās apvienības avīze. Tajā bija sekojoša frāze: "Kā savulaik teica sabiedrisko lietu ministrs Alfrēds Bērziņš, ja vienreiz ielaidīs krievu uti kažokā, ārā to dabūt būs grūti. Patiešām, redzam, ka PSRS laika krievvalodīgie iebraucēji lai arī pastāvīgi gāna un sunī Latviju, prom nebrauc. Vismaz ne tādā apjomā, kā latvieši to vēlētos". Lūgumu ar mērķi pārbaudīt Šnores izteicienus iesniedza politiskais aktīvists Vladimirs Lindermans, kā arī četras krievu sabiedriskās organizācijas – Krievu sabiedrība Latvijā, Latvijas Krievu kopiena, Latvijas Skolu atbalsta asociācija par apmācību krievu valodā un Biedrība "Perom".

"Vienotība" savā vēstulē vērsa uzmanību uz faktu, ka vārdus par "krieviem kā utīm" Šnore aizņēmās no bijušā sabiedrības lietu ministra Bērziņa, kurš bija viens no galvenajiem 1934. gada valsts apvērsuma autoriem un izpildītājiem, tātad faktiski viņš bija Satversmes ienaidnieks, jo veica Latvijas likumam nepieļaujamas lietas. Pēc tam, kad nostiprinājās Ulmaņa autoritārais režīms, Bērziņš kļuva par atbildīgo par propagandu, cenzūru un iedzīvotāju politisko uzraudzību. Bērziņa laikā sākās "tīrīšana" valsts pārvaldē, mazākumtautību skolu slēgšana, uzņēmumu nacionalizācija, kā arī Baltijas vāciešu piespiedu izsūtīšana.

Депутат Сейма Эдвин Шноре - Sputnik Latvija
Četras organizācijas vērsušās Ģenerālprokuratūrā ar sūdzību pret Edvīnu Šnori

Tāpat "Vienotība" pievērsa uzmanību Šnores vārdiem par "latvisku Latviju". "Tā ir sabiedrība, kuru apvieno ekskluzīvi ģenētiska, etniska tīrība?" uzdod jautājumu "Vienotības" pārstāvji. Politiķi atzīmē, ka Saeimas balsojumos Nacionālais bloks vienmēr ir bijis pret ideju, ka Latvijas iedzīvotājiem ir jādod tiesības reģistrēties kā latviešiem, ja viņi jūt piederību šai valstij.

Pēc "Vienotības" datiem Šnore tāpat samelojis par to, ka latvieši vēlas masveida krievvalodīgo izsūtīšanu. Vēstulē tāpat tika minēts, ka tas ir pretrunā ne tikai ar socioloģisko aptauju datiem, bet ir arī izskatās pēc mēģinājuma piemērot mūsdienu realitātei 1939. gada retoriku, kad piespiedu kārtā izsūtīja Baltijas vāciešus.

Ziņu lente
0