Ierosināts pārtraukt krievu apbedīšanu kapsētā Igaunijā

© Sputnik / Евгений АшихминМогила красноармейца на городском кладбище в Йыхви
Могила красноармейца на городском кладбище в Йыхви - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atsevišķu apbedījumu piekritēji uzskata, ka krievu un igauņu kapu stili būtiski atšķiras, un tas "kaitē vēsturisko kapu kopu tēlam".

RĪGA, 14. jūnijs — Sputnik. Jihvi pilsētas pagasta pārvaldes administrācijā vērsušies pilsoņi ar prasību aizliegt krievu apglabāšanu vietējā kapsētā līdzās igauņu kapiem un piešķirt slāviem atsevišķu iecirkni kapos, vēsta "Rossijskaja gazeta".

Dokumentu parakstījuši gandrīz 60 pilsētas iedzīvotāji. Jihvi atrodas valsts ziemeļaustrumos, un pilsētā mīt vairāk nekā 12 tūkstoši cilvēku. Iniciatīvas autori savu prasību pamato ar "Eiropas Savienības un UNESCO politiskajiem noteikumiem" jautājumā par vēstures un kultūras mantojuma objektu saglabāšanu. Pēc iesnieguma autoru domām, kapsēta Jihvi ir šāda veida objekts, un tai nepieciešama aizsardzība "no krievu miroņiem".

"Krievu un igauņu kapu stili būtiski atšķiras, un tas kaitē vēsturisko kapu kopu tēlam," – teikts petīcijā.

Pie tam iniciatīvas autori pieprasa, lai slāvu kultūras pārstāvjiem ierēdņi pārdotu apbedījuma vietas pamestajā kapsētas krievu daļā, bet vietas igauņu kapos – igauņu kultūras pārstāvjiem.

Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Igaunijas prezidente sola ar krievvalodīgajiem sarunāties krieviski

Jihvi pagasta vecākā palīgs Vadims Ivļijevs pavēstīja žurnālistiem, ka patlaban iesniegums, ko parakstījuši par situāciju kapos sašutušie igauņi, iekļauts vietējās administrācijas dienas kārtībā. Dokuments uztverts nopietni, tā autori uzaicināti tikties ar ierēdņiem.

Pie tam Ivļijevs atgādināja, ka pilsētas kapi jau sen ir daudznacionāli un multikulturāli, tāpēc diezin vai ir iespējams mainīt apbedījumu iecirkņa statusu, jo šim nolūkam būs vajadzīgs atsevišķs pagasta sapulces deputātu lēmums. Pašreizējie noteikumi nosaka, ka Jihvi senatnes aizsardzības departamentam ir jākontrolē tikai trīs vēsturiskie kapi.

Pagasta pārvalde pagaidām piekritusi tikai tam, ka kapsēta ir jāsaved kārtībā – jānovāc atkritumi un jāsakārto apbedījumu vietas.

Jautājumā par igauņu un krievu atsevišķajiem apbedījumiem Igaunijas iedzīvotāju domas sociālajos tīklos dalījās. Daži atzīmē, ka igauņu dzelzs krusti uz kapu kopiņām ievērojami atšķiras no krievu kapakmeņiem. Citi izsmēja petīcijas autorus paziņojot, ka "vajadzētu idiotus apglabāt atsevišķi no normāliem cilvēkiem". Savukārt vairāki problēmu sāka izskatīt plašāk un atzīmēja, ka daudzas kapsētas valstī izskatās pamestas, tās steidzami jāsakārto, taču tautību tēmai ar to nav nekāda sakara.

Ziņu lente
0