Eurostat: Latvija — piektā valsts ES nabadzības ziņā

© Pixabay / schuldnerhilfeTukšas kabatas. Foto no arhīva
Tukšas kabatas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
IKP līmenis uz vienu Latvijas iedzīvotāju un dati par Latvijas iedzīvotāju ienākumiem ļauj valstij pretendēt uz palīdzību no Izlīdzināšanas fonda – pēc šī rādītāja Latvija ieņem piekto vietu no gala Eiropas valstu vidū.

RĪGA, 14. jūnijs — Sputnik. Individuālā patēriņa reālais līmenis (AIC) uz vienu iedzīvotāju, kas raksturo mājsaimniecību labklājību, liecina, ka pērn Latvija ieņēmusi piekto vietu no gala starp ES valstīm, ziņo Eurostat.

2016. gadā Latvijā AIC izteikts pirktspējas paritātē (preču daudzums, ko var iegādāties par fiksētu summu), bija 65% no ES līmeņa. Pēc šā rādītāja Latvija apsteidz Bulgāriju (53%), Horvātiju (59%), Rumāniju (63%) un Ungāriju (63%).

Konjaks glāzēs - Sputnik Latvija
Augstākais alkohola patēriņš ir Lietuvā, Baltkrievijā un Latvijā

Faktiskais individuālais patēriņš ir mazliet lielāks nekā pagājušajā gadā bija Igaunijā (71%). Arī Slovēnijā un Polijā šis rādītājs bija 75%, tālāk sekoja Slovākija un Grieķija (77%), Čehija (78%), Malta (81%), Portugāle (82%) un Lietuva (86%). Taču, iespējams, ka šajā gadījumā Eiropas statistikas meistari izsnieguši Lietuvai sava veida avansu.

Vislielākais AIC bija fiksēts Luksemburgā (132%), Vācijā (122%), Austrijā (118%), Lielbritānijā (115%), kā arī Dānijā un Somijā (114%).

IKP līmenis uz vienu iedzīvotāju Latvijā 2016. gadā bija 67%. Luksemburgā tās līdzinājās 267%. Eurostat izskaidro Luksemburgas fenomenu ar to, ka valstī ir liels strādājošo ārvalstu pilsoņu īpatsvars, kuri vienlaikus nav valsts iedzīvotāji. Otro vietu saskaņā ar šo rādītāju ieņem Īrija (177%).

Datus par IKP līmeni un pirktspēju izmanto, lai noteiktu, kura valsts var pretendēt uz palīdzību no Izlīdzināšanas fonda. Lai dabūtu palīdzību, tas nedrīkst pārsniegt 75% no vidējā ES līmeņa.

Ziņu lente
0