Eksperts: Ukrainas bezvīzu režīma treniņi notikuši Baltijā

© Foto : facebook / Семен УраловPolitologs Semjons Uralovs
Politologs Semjons Uralovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politologs Semjons Uralovs pastāstīja par trim Ukrainas pilsoņu grupām, kuras izmantos bezvīzu režīma ieviešanu, atgādināja par "poļu santehniķa" klišeju un to, kā tamlīdzīga situācija iepriekš "apgūta" Baltijas valstīs.

RĪGA, 12. jūnijs — Sputnik. Ukrainā vērojamas trīs pilsoņu grupas, kas aktīvi sāks apmeklēt Eiropas Savienības valstis, pateicoties ieviestajam bezvīzu režīmam, radio Sputnik ēterā pastāstīja politologs, projekta "Tomēr Eirāzija" galvenais redaktors Semjons Uralovs.

Pirmkārt, pēc viņa domām, runa ir par vidējo klasi — cilvēkiem, kuri saglabājuši ienākumus un vienmēr interesējušies par tūrisma ceļojumiem. Viņu vidū daudziem nav svarīgi, vai vīzas ir atceltas, jo viņi ir ceļojuši agrāk un dosies tūrisma braucienos arī turpmāk.

Otrkārt, uz ārzemēm "metīsies" tie, kam nav darba. Vispirms — uz Poliju, pēc tam — arī tālāk. Trešajā grupā politologs iekļāva studentus, kuri arī aktīvi pārvietojas pa Eiropu, it īpaši pašreiz — vasaras periodā.

Klusi un nemanāmi

Politologs atzīmēja, ka pēcpadomju teritorijas valstu iedzīvotājus labprāt uzņem ārzemēs kā nelegālo darbaspēku, jo viņi ir izglītoti, paklausīgi un vienkārši vadāmi, jo, no vienas puses, migranti baidās zaudēt darbu, no otras, — viņiem vienmēr draud izraidīšana, tāpēc viņi uzvedas ļoti klusi un nemanāmi.

Sarunā radio ēterā eksperts uzsvēra, ka lielāko labumu Ukrainas eirointegrācijas rezultātā guvusi Polija, jo tādējādi pavēries milzīgs tirgus, tostarp arī lauksaimniecības produkcijas ražotājiem, kas ļāvis Polijai mierīgāk pārciest krīzes laikus.

Pēc Uralova domām, tieši tāpat Polija atbalstīs arī darba migrāciju.

"Viņi uzturēs attiecības tajā līmenī, lai viņiem saglabātu priekšrocības, un tās viņiem pašlaik garantētas ar Eiropas Savienīas atbalstu, jo tā ir kopēja vienošanās," — viņš uzsvēra.

Mems par poļu santehniķi

Sarunā politologs pieminēja pirms dažiem gadiem populāro klišeju par poļu santehniķi un atzīmēja, ka Centrāleiropas valstis zaudējušas savu darba kapitālu, kas "aizplūdis" uz Lielbritāniju, Skotiju, Franciju un Ziemeļeiropas valstīm.

"Tagad šo deficītu aizvietos ar Ukrainas darbinieku kapitālu: poļu santehniķis ir aizbraucis uz Lielbritāniju, un viņa vietā stāsies ukraiņu santehniķis," — paskaidroja eksperts.

Modelis apgūts Baltijas valstīs

Darba migrācijas sākumā svarīgs ir arī fakts, ka no Ukrainas pārsvarā projām brauc aktīvi un mobili pilsoņi, bet valstī paliek pasīvie, ar kuriem vienkāršāk būs īstenot noteiktus lēmumus.

"Šī stratēģija ir apgūta jau Baltijas valstīs — aktīvo iedzīvotāju vietā paliek vecīši un jaunieši, tā saucamie "migrantu bērni", kuru vecāki vienmēr ir peļņā. Tas ir noteikts sociālais tips, kas sastopams gan Moldovā, gan Kirgīzijā, gan Tadžikistānā — valstīs, kur vērojama spēcīga darba migrācija," — norādīja Uralovs.

Pēc politologa domām, tāda valsts ir viegli pārvaldāma, turklāt tādējādi iespējams ilgu laiku "šūpot" situāciju.

Ziņu lente
0