ANO ģenerālsekretārs: Arāla jūra – cilvēka graujošo darbību simbols

CC0 / Wikimedia / Staecker / Two abandoned ships in the former Aral Sea, near Aral, KazakhstanKuģis izžuvušās Arāla jūras smiltīs. Foto no arhīva
Kuģis izžuvušās Arāla jūras smiltīs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs devies vizītēs uz Centrālāzijas valstīm – Kazahstānu, Uzbekistānu, Kirgīziju, Tadžikistānu un Turkmēniju. Vizīte ilgs līdz 13. jūnijam.

RĪGA, 11. jūnijs — Sputnik. ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs paudis uzskatu, ka Arāla jūra simbolizē kaitējumu, ko nodarījusi cilvēce un aicinājis pasaules valstu līderus un sabiedrību neatkārtot tamlīdzīgu traģēdiju, vēsta RIA Novosti.

Sestdien ANO ģenerālsekretārs, atrodoties vizītē Uzbekistānā, no helikoptera aplūkoja izžuvušās Arāla jūras akvatoriju. Vispasaules organizācijas ģenerālsekretārs devies vizītēs uz Centrālāzijas valstīm — Kazahstānu, Uzbekistānu, Kirgīziju, Tadžikistānu un Turkmēniju. Vizīte ilgs līdz 13. jūnijam.

Снаряды времен Второй мировой войны на дне Балтийского моря - Sputnik Latvija
Iprīts, luizīts un citi biedējošie Baltijas jūras noslēpumi

"Arāla jūras — agrāk tā bija ceturtā lielākā slēgtā jūra pasaulē, bet tagad ir gandrīz izmirusi, — apmeklējums radija milzīgu šoku. Iespējams, tā ir lielākā mūslaiku ekoloģiskā katastrofa," — teiks ANO ģenerālsekretāra vēstījumā pēc vizītes Muinakā.

Antoniu Guterrešs uzsvēra, ka jūra izžuvusi nevis klimata izmaiņu rezultātā, bet gan nepareizas ūdens resursu pārvaldes dēļ. "Lai Arāla jūra kļūst par cilvēces nodarītās planētas iznīcināšanas simbolu, lai tā būtu mācība mums visiem, lai mobilizētu visu starptautisko sabiedrību Parīzes klimata konvencijas īstenošanai… lai neatkārtotos tādas traģēdijas, kādu es redzēju Uzbekistānā," — teikts vakar publicētajā paziņojumā.

2016. gada decembrī Antoniu Guterrešs savā vēstījumā prezidentam Šavkatam Mirziejevam paziņoja, ka Arāla jūras izžūšana joprojām ir divpusējās sadarbības prioritāte.

2010. gadā ANO astotais ģenerālsekretārs Bans Gimuns, uzturoties vizītē Uzbekistānā, arī apmeklēja Arāla jūras rajonu un novērtēja tās stāvokli.

3D-проект канала через Балтийскую косу - Sputnik Latvija
Polijas politiskā reitinga celšana uz ekoloģijas rēķina

Arāla jūra atrodas uz Kazahstānas un Uzbekistānas robežas, Vidusāzijas tuksnešu vidū. Līdz 1960. gadam tā platības ziņā bija ceturtais lielākais ezers pasaulē, taču pēdējo 40 gadu laikā Arāla platība ir gandrīz dikart samazinājusies, ūdens tilpums tajā sarucis pieckārt, pieaudzis sāls līmenis, izmirušas zivis. Vējš paceļ smilšu putekļus no piesāļotās teritorijas un pārnes to lielā attālumā.

1993. gada janvārī Kazahstāna, Kirgīzija, Turkmēnija un Uzbekistāna nodibināja Starptautisko fondu Arāla glābšanai. No 2008. gada tam ir novērotāja statuss ANO Ģenerālajā asamblejā.

Ziņu lente
0