Kāp ārā, tālāk netiksim! Par ko policijai atļauts noņemt jūsu auto numurzīmes

© Valsts policijaPolicijas automašīna
Policijas automašīna - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunievedumu sekas vadītāju pārbaudes noteikumos nebeidzas vien ar to, ka tagad nāksies dokumentus dot policistiem rokās, tagad nolietoti automobiļi var palikt bez numuriem tieši apturēšanas vietā.

RĪGA, 10.jūnijs — Sputnik. Automobiļu žurnālists Atis Jansons avīzē Latvijas Avīze uzrakstījis par nesen pieņemtajām izmaiņām vadītāju un to automobiļu pārbaudes noteikumos.

Turpmāk pārbaudes laikā nav pietiekami ar to, ka jūs parādāt dokumentus policistam. Tagad jums nāksies tos viņam iedot rokās. Taču policistam arī ir jāsniedz jums savu dokumentu pēc vadītāja lūguma rūpīgākai izpētei. Tiesa, nav skaidrs, vai tas nozīmē, ka viņam arī ir jāiedod to jums. Taču vadītājam ir tiesības pieprasīt paskaidrojumu, kādēļ viņu ir apturējuši. Savādāk par kādām pilsoņu brīvībām var būt runa?

Meitene. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rīgā policija aizturēja izvirtuli, kurš piedāvāja skolniecēm vasaras "darbus"

Bet tas viss ir tikai ziediņi. Odziņas, kuras daudziem var likties rūgtas tieši Latvijā, kur vidējais autoparka vecums ir ļoti vecs, skar "pārbaudes uz ceļiem". Tas ir jūsu automobiļa tehniskais stāvoklis. Ja tas nevar turpināt dalību ceļu satiksmes plūsmā, jo rada draudus jums un apkārtējiem, inspektors var konfiscēt tam valsts numurzīmes. Tas nozīmē, ka jums nav tiesību turpināt ar to braukt.

Tā no ceļiem var tikt nošķirti automobiļi ar defektiem, kuri atbilst trešajai kategorijai kārtējā CSDD tehniskajā apskatē. Ja problēmas atbilsts otrajam līmenim, tad jums ir atļauts doties uz autostāvvietu vai autoservisu, taču bez tehniskās apskates uzlīmes. Lai saņemtu jaunu, jums tiek dots mēnesis.

Tālāk žurnālists stāsta par defektu un nepilnību piemēriem, kuri liks jums piesiet savu zirgu pie mieta. Ziemas riepu protektoru dziļums obligātajā to izmantošanas periodā, kas ir mazāks nekā minimāli pieļaujamais tiks vērtēta kā trešā kategorija. Nu esam atbraukuši! te pat ir arī bremžu disku nolietošanās un citi bremžu sistēmas defekti, situācija, kad nedeg abas apstāšanās signāluguns. Nerunājot jau par tādas korozijas pakāpi, kuras dēļ jūs kopā ar pasažieriem varat izkrist cauri grīdai brauciena laikā.

Mežs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sveiciens no deviņdesmitajiem: vīrieti aizved uz mežu pie Baldones un apzog

Uz divnieciņu pavilks, var likties, ka sīkumi. Nestrādājoša stāvvietas bremze, pedāļu gumijas nonēsāšanās, avārijas apstāšanās zīmes neesamība, nenostiprināts akumulators, logu šļakstītāju iztrūkums, tehniskā šķidruma tece, nestrādājošs skaņas signāls, spidometra apgaismojums, stikla apmazgātājs un slikti priekšējo stiklu mazgātāji. Neaizmirstiet pārbaudīt arī to, vai visas riepu skrūves jums ir savās vietās.

Jebkurā gadījumā, nobeigumā raksta Jansons, jaunie noteikumi nesola mieru ne autoīpašniekiem, ne arī ceļu policistiem. Viņš paredz daudz sūdzību un strīdu par to, kas var tikt uzskatīts par nokalpojušu un bojātu, un kas vēl ir pietiekami ciešams.

Ziņu lente
0