Fiksētās medicīniskās apdrošināšanas vietā nodokļu celšana

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdošā koalīcija noraidīja piedāvājumu par 20 eiro iekasēšanu no katra iedzīvotāja par medicīnisko apdrošināšanu un tagad domā par sociālā nodokļa celšanu vai par PVN palielināšanu.

RĪGA, 8.jūnijs – Sputnik. Valdošā koalīcija atteikusies no fiksētās medicīniskās apdrošināšanas maksas ieviešanas, teica premjerministrs Māris Kučinskis intervijā Latvijas Radio.

Pēc premjera vārdiem, diskusijas par medicīnas finansējumu tuvojas pie noslēguma, un ir vairāki punkti, kuros ir panākta vienošanās. Piemēram, gan koalīcija, gan opozīcija piekrīt tam, ka veselības aprūpes pakalpojumu saņemšana ir jāsaista ar nodokļu iemaksām.

Kučinskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kučinskis sola nepalielināt PVN

Koalīcijā noraidīts modelis, kurš paredzēja fiksētas summas iekasēšanu 20 eiro apmērā no katra iedzīvotāja. Joprojām tiek apspriesti divi iespējamie veselības aprūpes finansējuma modeļi – sociālā nodokļa palielināšana no 34,59% līdz 35,59% vai PVN palielināšana no 21% līdz 22%.

Kučinskis iestājas vairāk par pievienotās vērtības nodokļa paaugstināšanu, pret sociālā nodokļa celšanu tāpat aktīvi iebilst arī darba devēji un arodbiedrības.

Lēmums par veselības apdrošināšanu nozīmē, ka nākamais gads varētu kļūt par pārejas periodu, kura laikā katrs iedzīvotājs varētu saņemt apdrošināšanas karti. Tie, kam tā būs, varēs saņemt valsts apmaksātos pakalpojumus, pārējiem par medicīnu nāksies maksāt. Kā norādīja Kučinskis, tiem iedzīvotājiem, kas nemaksā sociālo nodokli, tiks ieviesta fiksētā maksa, savukārt nodokļa maksātāji saņems apdrošināšanas polisi, kas ļaus savlaicīgi saņemt speciālistu konsultācijas un rehabilitācijas pakalpojumus.

Panākt vienošanās par nodokļu reformas un veselības aprūpes finansējuma jautājumiem koalīcija plāno nākamnedēļ. Premjers atzina, ka jebkurš lēmums būs nepopulārs.

Ziņu lente
0