Politika

Melnkalne kļuvusi par NATO dalībvalsti

© Foto : NATOШтаб-квартира НАТО в Брюсселе
Штаб-квартира НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Alianses ģenerālsekretārs uzskata, ka šis Melnkalnes solis kļūs par stabilitātes ķīlu Rietumu Balkānos.

RĪGA, 6. jūnijs – Sputnik. Melnkalnes ārlietu ministrs Serdžans Darmanovičs ceremonijā ASV Valsts departamentā nodeva ASV valsts sekretāra vietniekam Tomasam Šenonam dokumentu par valsts iestāšanos NATO, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Kopš šī brīža Melnkalne ir oficiāli kļuvusi par Ziemeļatlantijas alianses dalībvalsti.

Melnkalnes premjers Milo Džukanovičs - Sputnik Latvija
Telegraph apsūdz Krieviju par valsts apvērsuma un atentāta mēģinājumu Melnkalnē

Ziemeļatlantijas līgums nosaka, ka iestāšanās aliansē notiek pēc atbilstoša dokumenta nodošanas ASV glabāšanai.

Jau 7. jūnijā Melnkalnes karogi tiks pacelti pie NATO galvenās mītnes Briselē, NATO apvienoto bruņoto spēku Eiropā štāba Monsas pilsētā Beļģijā un NATO stratēģiskās komandēšanas centrā Norfolkā, Virdžīnijas štatā ASV.

"Melnkalnes iestāšanās NATO nāks tai par labu. Tas ir labi no stabilitātes viedokļa Rietumu Balkānos un starptautiskajam mieram un stabilitātei," – skaidroja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

NATO ģenerālsekretārs atzīmēja, ka " Melnkalnes iestāšanās sūtīs signālu citām valstīm, kas tiecas iestāties organizācijā par to, ka valsts varēs iestāties aliansē, ja īsteno reālas reformas, attīsta demokrātiju, nostiprina tiesisko kārtību, modernizē savus bruņotos spēkus un sniedz ieguldījumu mūsu aizsardzībā".

Savukārt Šenons ceremonijā atzīmēja, ka NATO durvis ir atvērtas.

"Melnkalnes iestāšanās liecina, ka NATO durvis ir atvērtas valstīm, kuras vēlas īstenot reformas, kas nepieciešamas, lai atbilstu alianses augstajiem standartiem, un gatavas uzņemties visus ar dalību saistītos riskus, saistības un priekšrocības," – viņš pavēstīja.

Šenons uzsvēra, ka "Melnkalnes iestāšanās ir svarīgs solis pretī mūsu vīzijai par brīvu un vienotu Eiropu".

Ziņu lente
0