Diplomātiskās attiecības ar Kataru pārtrauktas pēc izpirkuma naudas nomaksas

© AP Photo / Kamran JebreiliКатарская женщина идет на фоне города Доха
Катарская женщина идет на фоне города Доха - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Diplomātisko attiecību pārtraukšana Katarā novedusi pie panikas veikalos.

RĪGA, 6. jūnijs — Sputnik. Pēc Ēģiptes Saūda Arābijas, Bahreinas un AAE diplomātiskās attiecības ar Kataru pārtraukusi Lībijas austrumu rajonu valdība, Jemena, Maldīvas un Maurīcija, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Šīs valstis apsūdz Kataru par teroristisko organizāciju atbalstu un situācijas destabilizāciju Tuvajos Austrumos.

Vairākas valsts pārtraukušas jūras un aviācijas satiksmi ar Kataru, tās diplomātu un valstspiederīgo izraidīšanu. Kataras valdība paudusi nožēlu par šo situāciju un nosauca ārvalstu partneru lēmumu par nepamatotu.

ANO vērīgi seko situācijai Katarā, pavēstīja ANO ģenerālsekretāra pārstāvis Stefans Dužariks.

Karalisks izpirkums

Aprīlī Katara samaksāja izpirkumu par Irākā nolaupītajiem karaliskās ģimenes locekļiem 1 miljarda dolāru apmērā, vēstīja avīze Financial Times.

Bruņoto grupējumu komandieri un valdības parstāvji reģionā vēstīja, ka Doha samaksājusi par 26 Kataras karaliskās ģimenes locekļu un "Sīrijā džihādistu sagrābto 50 kaujinieku" atbrīvošanu. Katara nodeva naudu ar Al Kaidu saistītam grupējumam, kas karo Sīrijā, un Irānas drošības dienestiem.

Kataras viedoklis

Katara nevēlas saasināt attiecības ar valstīm, kas pavēstījušas par sakaru pārtraukšanu ar Dohu, informēja Kataras ārlietu ministrs Muhameds Abderahmans Al Tani.

"Katara no savas puses nespers soļus, kas varētu saasināt situāciju, jo uzskata, ka tamlīdzīgas problēmas brālīgu valstu starpā jārisina pie pārrunu galda," – politiķis uzsvēra intervijā telekanālam Al Jazeera.

Viņš pavēstīja, ka Katara nesaasinās situāciju, neskatoties uz to, ka pret šo valsti sperti skarbi vienpusēji soļi, kas negatīvi ietekmējuši Persijas līča valstu pilsoņu dzīvi, kurus saista arī ģimenes saiknes.

Panika veikalos un sastrēgumi uz ceļiem

Ēģiptes ziņu portāls Youm7, atsaucoties uz aculieciniekiem, vēstīja, ka pirmdien Kataras iedzīvotāji steigušies iepirkt pārtikas produktus un dzeramo ūdeni. Portāls vēsta, ka veikalu plaukti acumirklī iztukšoti pēc ziņām par robežu slēgšanu ar Saūda Arābiju, pāri kurai tika piegādāti liela daļa produktu.

© AP Photo / DOHA NEWS VIA APAžiotāža Dohas veikalos
Ажиотаж в магазинах в Дохе, Катар - Sputnik Latvija
Ažiotāža Dohas veikalos

Mediji informē, ka AAE un Saūda Arābija pārtraukušas cukura eksportu uz Kataru. Aģentūra vēsta, ka Katara ir atkarīga no cukura piegādēm no šīm valstīm – tiek importēti gandrīz 100 tūkstoši tonnu gadā. Īpaši pieaudzis cukura pieprasījums pašreizējā Ramadāna mēnesī.

Irāna gatava piegādāt Katarai visu veidu pārtikas produktus, ņemot vērā piegāžu pārtraukumu no Persijas līča valstīm, paziņoja Irānas Lauksaimniecības produkcijas importa asociācijas vadītājs Reza Nurani.

Telekanāls Al Jazeera paziņoja, ka Saūda Arābijas un Kataras robežu rajonā veidojas kravas automašīnu rindas, kuras nevar nokļūt Kataras teritorijā.

Tirgus reakcija

Diplomātiskais skandāls Persijas līcī ietekmējis arī pasaules ekonomiku: no rīta vispārēja satraukuma fonā tirgos kritās dolāra kurss.

Krievijas viedoklis

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pa tālruni sarunājās ar savu kolēģi Katarā Muhamedu ben Abdelu Rahmānu ben Džasemu al Tani, vēsta Krievijas Ārlietu ministrija.

"Īpaša uzmanība tika pievērsta krasajai krīzei Kataras un vairāku arābu valstu starpā," – teikts Krievijas ĀM paziņojumā.

"Tika paustas nopietnas bažas par jauna spriedzes avota izveidošanos arābu pasaulē. Sergejs Lavrovs izteicās par radušos domstarpību atrisināšanu pie pārrunu galda, savstarpēja dialoga ceļā, saskaroties ar iepriekš neredzētiem izaicinājumiem, it īpaši terorisma draudiem," – atzīmē Krievijas ĀM.

Ziņu lente
0