Par 2016. gada monētu kļuva "Eža kažociņš"

© Foto : Latvijas BankaКоллекционная серебряная монета достоинством 5 евро "Сказочная монета II. Ежова шубка"
Коллекционная серебряная монета достоинством 5 евро Сказочная монета II. Ежова шубка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kļuva zināmi tautas balsošanas rezultāti Latvijas Bankas mājaslapā – 2016. gada labākā monēta ir sudraba "Eža kažociņš", veltīta Latvijas tautas pasakai.

RĪGA, 26. maijs – Sputnik. Par uzvarētāju konkursā par labāko 2016. gada monētu pēc tautas balsošanas rezultātiem kļuva Pasaku monēta II. Eža kažociņš, informē Latvijas Bankas mājaslapa.

Latvijas Banka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pēc pasaku motīviem: Latvijas Banka izlaiž monētu "Vecīša cimdiņš"

Balsošanā piedalījušies 16 tūkstoši 581 cilvēku, un 7601 no viņiem atdeva savas balsis par "Eža kažociņu". Tā ir otra monēta no Latvijas tautas pasakām veltītas sērijas; pirmā monēta "Pieci kaķi" bija atzīta par labāku 2015. gadā.

Skices autore – Gundega Muzikante, pazīstama bērnu grāmatu ilustratore, viņa pirmo reizi mēģinājusi savus spēkus monētu dizainā. Ovālas sudraba monētas priekšpusē redzama princese ar ezīti priekšautā, bet monētas aizmugurē – cūku ganāmpulks ar ezīti priekšgalā, kā arī etnogrāfiskas ēkas stūris.

Apbalvošanas ceremonija notika Latvijas Nacionālajā muzejā. Latvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs sacīja, ka muzejā kolekcijā ir vairāk nekā 50 izcilu Latvijas mākslinieku darbi, kas tika izlaisti pēc Latvijas Bankas pasūtījuma.

Gundega Muzikante un Ligita Frankeviča — monētas ģipša modeļa autore, saņēma tradicionālo balvu – Teodora Zaļkalna veidoto un 2008. gadā zeltā kalto "Latvijas monētu".

© Foto : Latvijas BankaLatvijas Bankas zelta monēta
Золотая монета Банка Латвии 20 лат - Sputnik Latvija
Latvijas Bankas zelta monēta

Tāpat "Ežu kažoka" autores saņēma Latvijas publisko bibliotēku balvu. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce pasniedza ekspertu komisijas balvu kolekcijas monētas "Nacionālais uzņēmējs" autoriem.

© Youtube / LatvijasBankaMonēta "Nacionālais uzņēmējs"
Монета Национальный предприниматель достоинством 5 евро - Sputnik Latvija
Monēta "Nacionālais uzņēmējs"

Ekspertu uzmanību piesaistīja neparasts monētas dizains: reversā – 25 dimanta skaldnes, kas simbolizē veiksmīgos uzņēmējdarbībai veltītos gadus, aversā – QR kods ar īsu vēstījumu nākamajām uzņēmēju paaudzēm.

Pēc Latvijas numismātu aptaujas par labāko tika atzīta monēta "Zeme", izstrādāta no inovatīvas caurspīdīgas keramikas.

© Foto : bank.lvMonēta "Zeme"
Дизайнерская монета банка Латвии - Sputnik Latvija
Monēta "Zeme"

Kopš 1993. gada Latvijas Banka izlaidusi 98 kolekcijas latus un 20 eiro, to izstrādāšanā piedalījās vairāk nekā 50 Latvijas dizaineru. Balva par gada monētu tiek pasniegta kopš 2004. gada, šajā laikā tā tika piešķirta 13 monētām.

Ziņu lente
0