Kannu kinofestivālā demonstrēta slovāku filma par Latviju

© Film Still of Out / RRSlovāku režisora Djerdja Kristofa debijas filma Out
Slovāku režisora Djerdja Kristofa debijas filma Out - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kannu kinofestivāla "Īpašā redzējuma" programmā tika iekļauta filma par slovāku darba imigrantu Latvijā, Baltijas jūras krastā.

RĪGA, 24.maijs — Sputnik. Slovāku režisora Djerdja Kristofa debijas filma Out, kuru izvēlējās Kannu kinofestivāla "Īpašā redzējuma" programmai, stāsta par darba migrantu no Slovākijas, kurš nokļūst Latvijā.

Filmas galvenais varonis ir slovāku strādnieks, kurš, pēc 40% rūpnīcas darbinieku samazināšanas, atrod jaunu darbu Latvijā, Baltijas jūras krastā un paver sev negaidītu brīvības sajūtu.

Vienā no filmas lomām filmējās latviešu aktrise Guna Zariņa, kura šogad saņēma teātra godalgu "Spēlmaņu nakts" kā gada labākā aktrise. Taču, kā redzams filmas treilerā, vairākums latviešu personāžu runā ar varoni ne jau latviski, bet gan krieviski.

Intervijā, kura publicēta Kannu kinofestivāla mājas lapā, režisors pastāstīja, kas viņu iedvesmoja scenārija uzrakstīšanai.

Djerds Kristofs kā arī filmas galvenais varonis Agostons ir ungāru izcelsmes slovāks. Viņš uzrakstīja Out scenāriju, kad dzīvoja Rīgā, un viņu iedvesmoja tas, kas viņam bija visapkārt. Tāpēc tas sanāca cilvēka stāsts, kurš pamet dzimtās mājas un atbrauc Latvijā.

70. Kannu kinofestivāla atklāšana - Sputnik Latvija
Foto
Pa sarkano celiņu: 70. Kannu kinofestivāla atklāšana

Tāpat viņu ietekmēja personīgā dzīves pieredze Austrumeiropā pēc tām, kad viņš bija pametis Slovākiju. Sākumā viņš grasījās padarīt varoni par savu vienaudzi, taču vēlāk nolēma, ka viņam ir jābūt vecākam. Taču Kristofs uzskata, ka pēcsociālistiskās sabiedrības problēmas ir skarušas ne tikai viņa vecāku paaudzi, bet arī jauniešus.

Tai pat laikā filma skar ne vien sociālo problemātiku: cilvēki, kurus sastop Agostons, un vietas, kuras viņš apmeklē, izsaka režisora viedokli par mūsdienu sabiedrību, it sevišķi Centrālajā un Austrumeiropā.

Ziņu lente
0