Vējonis rosina pilnībā atteikties no alkohola plastmasas iepakojumā

© Sputnik / Сергей Кузнецов / Pāriet pie mediju bankasPlastmasas pudeles konveijerā. Foto no arhīva
Plastmasas pudeles konveijerā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidents Raimonds Vējonis atgriezis Saeimā grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā un ierosināja aizliegt alkohola pārdošanu plastmasas pudelēs.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. Saeima atkārtoti izskatīs grozījumus likumā, kuri no 2020. gada septembra aizliedz alus tirdzniecību plastmasas pudelēs ar tilpumu vairāk par vienu litru, ziņo press.lv.

Alus plastmasas pudelēs - Sputnik Latvija
Latvijas Saeima ierobežojusi alus realizāciju PET pudelēs

Grozījumi arī paredzēja aizliegumu pārdot alu ar absolūto spirta saturu vairāk nekā 5,8% plastmasas iepakojumā ar tilpumu vairāk par 0,5 litra.

Pēc prezidenta teiktā, pārmērīga alkohola lietošana Latvijā, īpaši lauku apvidū un jauniešu vidū, liek meklēt alkohola pieejamības un lietošanas ierobežošanas veidus.

Vējonis aicina pilnībā atteikties no plastmasas iepakojuma alkohola ražošanā un apritē.

"Alkoholisko dzērienu tirdzniecības plastmasas iepakojumā aizliegums daudz lielākā mērā samazinātu alkohola pieejamību un patēriņu un uzlabotu kopējo sabiedrības veselību," — uzsvēra valsts vadītājs savā vēstulē Saeimas spīkerei Inārai Mūrniecei.

Turklāt viņš uzsvēra, ka plastmasa nodara ievērojamu kaitējumu apkārtējai videi.

11. maijā Saeimā pieņemto grozījumu Alkoholisko dzērienu aprites likumā iniciatori norāda, ka šo grozījumu mērķis ir alkohola patēriņa samazināšana kopumā. Pēc viņu teiktā, plastmasas pudeļu zemāku izmaksu dēļ alus un sidrs pudelēs ar ietilpību divi un vairāk litri ir lētāk nekā šie paši dzērieni stikla pudelēs vai skārda burkās ar mazāku ietilpību. Zemo cenu dēļ stipro alu plastmasas iepakojumā pārsvarā iegādājas personas, kas lieto pārmērīgi.

Ziņu lente
0