Meja: Brisele ir parādā Londonai miljardiem sterliņu mārciņu par akcijām ES bankā

© AFP 2023 / Leon Neal Lielbritānijas iekšlietu ministre Terēza Meja. Foto no arhīva
Lielbritānijas iekšlietu ministre Terēza Meja. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas premjerministre pirmo reizi pieminējusi ieceri saglabāt valsts daļu Eiropas Investīciju bankā, kas vērtējama aptuveni 10 miljardu eiro apmērā.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja uzskata, ka Briselei ir jāizmaksā Lielbritānijai miljardiem sterliņu mārciņu par valsts akcijām Eiropas Investīciju bankā, vēsta avīze Telegraph.

Londona. Lielbritānija - Sputnik Latvija
ES pilsoņi lūdz aizsargāt viņu tiesības dzīvot Lielbritānijā

Pēc Mejas domām, Lielbritānijai ir finansiālas tiesības, kas jāņem vērā līdztekus valsts saistībām pārrunās par Brexit. "Rit plašas debates par to, kādām jābūt Apvienotās Karalistes saistībām, un par to, kādas varētu būt mūsu tiesības, ņemot vērā iepriekš izmaksāto naudu. Mēs nepārprotami apliecinām, ka ņemsim vērā gan tiesības, gan saistības," — pavēstīja premjerministre.

Viņa atgādināja, ka Lielbritānija piedalās vairākos lielos Eiropas Savienības finanšu un investīciju projektos, tāpēc valstij ir tiesības uz savu daļu. "Pastāv investīciju banka, investīciju fonds un citas jomas. Kā zināt, tas būs nozīmīgs pārrunu elements," — informēja Meja.

Izdevums atzīmē, ka Lielbritānijas premjerministre pirmo reizi pieminējusi ieceri saglabāt valsts daļu Eiropas Investīciju bankā. Iepriekš vēstīts, ka Lielbritānijas daļa bankā vērtējama aptuveni 9 miljardu sterliņu māciņu, jeb 10 miljardu eiro apmērā.

Līdz šim mediji informēja, ka Eiropas Savienības vadība Brexit procesā varētu pieprasīt no Lielbritānijas aptuveni 100 miljardus eiro saskaņā ar saistībām, ko Londona uzņēmusies iepriekš.

Lielbritānijas iedzīvotāji referendumā 2016. gada 23. jūnijā pieņēma lēmumu izstāties no ES. Oficiālais izstāšanās process iniciēts 29. martā, kad Londona nosūtīja Eiropas Padomes priekšsēdētājam Donaldam Tuskam vēstuli ar atbilstošo informāciju. Lisabonas līguma 50. pants nosaka, ka Lielbritānijas izstāšanās no ES notiks 2019. gada 29. martā — divus gadus pēc Brexit procesa iniciācijas.

Ziņu lente
0