Porošenko pastāstīja par pēdējo sarunu ar Putinu

© Sputnik / Николай Лазаренко / Pāriet pie mediju bankasМарш в честь Дня Независисмости в Киеве
Марш в честь Дня Независисмости в Киеве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Informācijas avots no Porošenko aprindām paziņoja, ka oficiālā Kijeva nevēlētos publiski atzīt prezidentu sarunu.

RĪGA, 15. maijs – Sputnik. Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņoja, ka apsprieda pa telefonu ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu Ukrainas pilsoņa Romāna Suščenko atbrīvošanas jautājumu, Krievijā viņu apsūdz spiegošanā, vēsta RIA Novosti.

"Mana pēdējā telefonsaruna ar Putinu skāra tikai ķīlnieku jautājumu. Tai skaitā mēs apspriedām manu lūgumu par steidzamu Suščenko atbrīvošanu no Krievijas cietuma. Pēc šīs sarunas Romānam tika organizēta tikšanās ar ģimeni cietumā," – teica Porošenko preses konferencē svētdien.

Turklāt viņš nepaziņoja, kad tieši notika pēdējā saruna.

Aprīļa beigās avīze "Kommersant" rakstīja, ka Krievijas un Ukrainas prezidenti turpina sazināties pa tālruni, pēdējā saruna norisinājusies pēc Ukrainas iniciatīvas aprīļa sākumā un tika veltīta situācijai Donbasā. Taču, pēc izdevuma informācijas avotu datiem no Porošenko aprindām, oficiālā Kijeva negribētu publiski atzīt prezidentu sarunu.

Iepriekšējās pārrunas

Marta sākumā aģentūra UNIAN ar atsauci uz Porošenko preses dienestu paziņoja, ka Ukrainas prezidents divreiz runāja pa telefonu ar Krievijas kolēģi par situāciju Donbasā. "Situācijas saasināšanās laikā Donbasā, lai apturētu pastāvīgās Avdejevkas apšaudes un atjaunotu energoapgādi pilsētā, kā arī lai atbrīvotu… Oļegu Sencovu, Romānu Suščenko, Ukrainas prezidents divas reizes telefoniski sazinājies ar Krievijas prezidentu," — citēja izdevums preses dienesta komentāru.

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons - Sputnik Latvija
Politika
Tillersons apsolījis Porošenko saglabāt pret Krieviju vērstās sankcijas

Tur tika atzīmēts, ka šie kontakti bija koordinēti ar Eiropas partneriem saskaņā ar "Normandijas formātu".

"Tā kā, ka sarunas neguva panākumus, atsevišķa ziņojuma valsts vadītāja mājaslapā nebija," — paziņoja Porošenko preses dienestā. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs apstiprināja Vladimira Putina un viņa Ukrainas kolēģa telefona sarunas.

"Apšaudes pārtraukšanas fakts Avdejevkā netika apspriests. Notika viedokļu apmaiņa un savstarpējo raižu izteikšana sakarā ar situācijas saasināšanos," — teica žurnālistiem Peskovs.

Lūgts precizēt sarunu skaitu: divas vai vairāk, valsts vadītāja preses sekretārs atzīmēja, ka bija vairākas. Uz jautājumu, pēc kā iniciatīvas šīs sarunas notika, Peskovs atbildēja, ka nevar sniegt vairāk informācijas.

"Mēģina, bet…"

Vēlāk, marta beigās Krievijas Ārlietu ministrijas vadītājs Sergejs Lavrovs intervijā žurnālam National Interest pastāstīja, ka Ukrainas un Krievijas prezidenti pastāvīgi sazinās. "Viņš (Porošenko – red.) uztur pastāvīgus kontaktus ar prezidentu Putinu, dažreiz viņi sazinās pa tālruni, komunicē "Normandijas formāta" laukos līderu tikšanās gaitā, pēdējā saruna notika Berlīnē pagājušā gada oktobrī," — atzīmēja ministrs.

"Man rodas iespaids, ka viņš cenšas būt konstruktīvs, un atrast ceļu Minskas vienošanos realizācijai. Taču nākamajā dienā viņš atgriežas Kijevā vai arī brauc uz ārzemēm un izsaka absolūti naidīgus un pilnīgi netaisnīgus publiskus paziņojumus," — atzīmējis ĀM vadītājs.

"Normandijas četrinieka" formāts Ukrainas krīzes apspriešanai tika izveidots 2014.gada vasarā, tajā piedalās Krievija, Ukraina, Francija un Vācija. Pēdējā četru valstu vadītāju tikšanās notika Berlīnē 2016.gada 19.oktobrī, un pēdējā telefonsaruna šī gada aprīlī. Maijā vizītes laikā Sočos VFR kanclere Angela Merkele vienojās ar Krievijas līderi par darbu turpināšanu "Normandijas formātā" pēc prezidenta vēlēšanām Francijā.

Ziņu lente
0