ES bezvīzu režīmu varēs izmantot tikai 10-15% ukraiņu, uzskata Timošenko

© Sputnik / StringerUkraiņu partijas "Batkivščina" līdere Jūlija Timošenko
Ukraiņu partijas Batkivščina līdere Jūlija Timošenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jūlija Timošenko uzskata, ka bezvīzu režīma piešķiršana Ukrainai ir ukraiņu tautas, nevis valdības nopelns.

RĪGA, 12. maijs — Sputnik. Izmantot bezvīzu režīmu ceļojumiem uz Eiropu varēs tikai 10-15% ukraiņus, uzskata ukraiņu partijas "Batkivščina" līdere Jūlija Timošenko, ziņo RIA Novosti.

ES Ārlietu padome ceturtdien apstiprinājusi galīgo lēmumu par bezvīzu režīma piešķiršanu Ukrainai. Ukrainas prezidents Petro Porošenko iepriekš paziņojis, ka līgums tiks parakstīts 17. maijā. Pēc tam lēmums tiks publicēts ES oficiālajā vēstnesī, un pēc 20 dienām ukraiņi varēs ieceļot ES bez vīzas.

Eiropas Parlamenta ēka - Sputnik Latvija
ES Padome saskaņojusi ar Eiroparlamentu vīzu atcelšanu Ukrainai

Paredzams, ka bezvīzu režīms stāsies spēkā aptuveni 11. jūnijā. Vienlaikus ES Padome paziņoja, ka apturēs ES bezvīzu režīmu ar Ukrainu migrācijas un drošības problēmu gadījumā.

"Ukraiņu tauta ir novesta līdz tādai robežai, ka esam nabadzīgāko pasaules valstu desmitniekā — tās ir ārprāts Eiropas valstij. Tas nozīmē, ka ar ciešanām iegūto bezvīzu režīmu varēs izmantot tikai 10-15% cilvēku Ukrainā, un to parāda socioloģiskie pētījumi," — sacīja Timošenko Ukrainas telekanāla ZIK ēterā.

Viņa uzskata, ka bezvīzu režīma piešķiršana Ukrainai ir ukraiņu tautas, nevis valdības nopelns.

"Nevienai varai nav nekāda sakara ar šo uzvaru. Gluži otrādi, mums bija jāiegūst bezvīzu režīms vismaz pirms gada. Taču nesaņemām, jo korupcija varas augstākos līmeņos neļāva mums piešķirt bezvīzu režīmu," — uzsver " Batkivščinas" līdere.

Dialogs starp ES un Ukrainu par vīzu režīma liberalizāciju sācies 2008. gadā, bet 2010. gada novembrī ES piedāvāja Kijevai rīcības plānu bezvīzu režīma iegūšanai. Ukrainas parlaments pieņēmis visus nepieciešamos likumprojektus, un Eiropas Komisija 2015. gada decembrī apstiprināja, ka Kijeva izpildījusi visus nosacījumus. Sākotnēji Kijeva cerēja iegūt bezvīzu režīmu līdz 2016. gada beigām, bet Eiropa vairākkārt atlikusi šo jautājumu. Aprīļa sākumā Eiropas Parlaments apstiprināja lēmumu par bezvīzu režīmu, to atbalstīja 521 deputāts no 751.

Ziņu lente
0