ASV prezidents atvaļinājis no amata FIB direktoru Džeimsu Komiju

© REUTERS/Carlos BarriaASV prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva
ASV prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzi uzskatīja FIB vadītāju par "neaizskaramu", ņemot vērā viņa izmeklēšanu Donalda Trampa lietā.

RĪGA, 10. maijs — Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps pieņēmis lēmumu atvaļināt no amata Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) direktoru Džeimsu Komiju, paskaidrojot, ka viņš nav varējis izpildīt savus pienākumus.

Komiju FIB direktora amatā iecēla prezidents Baraks Obama 2013. gadā. Džeimss Komijs plānoja nostrādāt visu savu pilnvaru termiņu — 10 gadus.

Krievijas faktors

Tramps nosūtījis Komijam vēstuli, kurā izsmējis viņa izmeklēšanu pret Trampa darbiniekiem jautājumā par domājamajiem "sakariem ar Krieviju".

"Lai arī esmu jums pateicīgs par to, ka jūs trīs dažādu iemeslu dēļ informējāt mani, ka izmeklēšanā neesmu iesaistīts, es tomēr piekrītu Tieslietu ministrijas viedoklim par to, ka jūs neesat spējīgs efektīvi vadīt biroju," — prezidenta vēstuli citē RIA Novosti.

Baltajā namā un Kremlī jebkādu sakaru esamība tiek kategoriski noliegta. Piemēram, Krievijas prezidents Vladimirs Putins, komentējot minētās apsūdzības, norādīja, ja publicētajos materiālos nekas nenāk par labu Krievijai, bet histērija tiek pastiprināta, lai novērstu uzmanību no to satura. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs Maskavai adresētās apsūdzības nosauca par "absolūti nepamatotām". Pēc viņa vārdiem, šie paziņojumi nav pamatoti, turklāt nav sniegti nekādi fakti.

Svētā govs

Daudzi novērotāji uzskatīja FIB vadītāju par "neaizskaramu", ņemot vērā viņa izmeklēšanu Donalda Trampa lietā. FIB direktors ir ļoti ietekmīga un neatkarīga figūra ASV varas sistēmā. FIB dibinātājs Edgars Hūvers gandrīz pusgadsimtu vadīja biroju — šajā laikā ASV nomainījās seši prezidenti.

Здание конгресса США, архивное фото - Sputnik Latvija
Politika
ASV Kongresā atbalstīta komitejas izveide pretdarbībai Krievijai

Pēc Hūvera nāves tika noteikts maksimālais FIB direktora pilnvaru termiņš — 10 gadi. Tas ir ilgāks nekā prezidenta (divi četrus gadus ilgi termiņi), senatora (seši gadi līdz atkārtotai ievēlēšanai) un Pārstāvju palātas locekļa (divi gadi) pilnvaru maksimālais termiņš. Tikai uz mūžu ieceļamo Augstākās tiesas tiesnešu statuss ir stabilāks nekā FIB direktora amats.

Hilarija Klintone atklāti apsūdzēja Komiju par to, ka viņa paziņojums 2016. gada 28. oktobrī par jaunām elektroniskajām vēstulēm, kas saistītas ar izmeklēšanu Klintones lietā, mainījis vēstures gaitu. Pēc Klintones vārdiem, viņa ieņemtu prezidenta posteni, ja vēlēšanas būtu notikušas 27. oktobrī. Vēlēšanu dienā svarīgākajos štatos Klintone piekāpās Trampam tikai par procenta desmitdaļām.

Demokrātu raizes

Senāta demokrātu vadītājs Čaks Šūmers pavēstīja, ka viņu satrauc FIB direktora Džeimsa Komija atlaišana laikā, kad tiek izmeklēti "Trampa sakari ar Krieviju".

"Mēs zinām, ka FIB izmeklēja Trampa priekšvēlēšanu štāba iespējamo sazvērestību ar krieviem. Tas ir ļoti nopietns pārkāpums. Kamēr FIB vada izmeklēšanu, kas īpaši pietuvojusies prezidentam, rada jautājumus tas, ka ģenerālprokurors Seišons, kurš patstāvīgi attālinājās no "Krievijas lietas", spēris soļus, lai atlaistu cilvēku, kurš šo izmeklēšanu vadīja," — paziņojis Šūmers.

"Tagad viņi ir atvaļinājuši FIB direktoru, kurš vada izmeklēšanu (pret Trampa darbiniekiem — red.), un tas neizskatās kā sakritība," — piebilda politiķis.

Ziņu lente
0