Lietuvā noslēdzās militārās mācības “Zibens spēriens 2017”

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvā noslēdzās mācības par dalības hibrīdajā karā un rezerves mobilizācijas tēmu.

RĪGA, 8.maijs — Sputnik, Vladimirs Soroka. Sestdien Lietuvā noslēdzās militārās mācības "Zibens spēriens 2017", kuru galvenais uzdevums bija veikt rezerves mobilizācijas apmācību kara uzsākšanās gadījumā, vēsta Sputnik Lietuva.

Ar šo mērķi valstī tika organizēti 12 iesaukšanas punkti, kur tika iesaukti tie, kuri nodienēja armijā no 2000. līdz 2012. gadam. Pēc valsts Aizsardzības ministrijas datiem, kopējie rezultāti ir sekojoši: no diviem tūkstošiem iesaukto rezervistu ieradās gandrīz 900 un apmēram 430 iepriekš paziņoja par neierašanās iemesliem.

Žurnāla Nacionaļnaja oborona galvenais redaktors Igors Korotčenko - Sputnik Latvija
Eksperts: NATO var izprovocēt trešā pasaules kara sākumu

Tiek uzskatīts, ka rezervistiem bija jāatjauno savas armijas iemaņas militārajās mācības šī gada vasarā un rudenī. Savukārt mācības bija veltītas "hibrīdā kara" scenārijam, kura gadījumā tika izmantota aizsardzības taktika līdz galveno sabiedroto spēku atnākšanai.

Manevri tika uzsākti 28.aprīlī un aptvēra gandrīz visus valsts reģionus. Tie noslēdzās Marijampoles un Viršulišku rajonā. Turklāt, tajos līdzās karavīriem piedalījās arī citu militāro spēku iestādes pārstāvji: policija, pretterorisma specvienība "Aras", robežsargi, kā arī vietējo pašvaldības un medicīnas iestāžu personāls.

Kopumā tajos darbojās ap trīs tūkstošiem karavīru, ap 500 ierēdņu un 200 civiliestāžu darbinieku. Nacionālās mācības notika uz cita nozīmīga procesa fona, t.i. NATO frontes bataljona dislocēšanās Lietuvā. Tā sākās šī gada janvārī un tās ietvaros notika cilvēku un militārās tehnikas pārvešana uz Ruklu no Vācijas un Nīderlandes, kurus maijā vajadzētu papildināt arī norvēģiem. Turklāt loģistiku veica ap simts beļgu.

Ceturtajā maijā Lietuvā, Ruklā ieradušos NATO spēkus apciemoja Lietuvas prezidentes Daļas Gribauskaites pavadījumā kopā ar Beļģijas karali Filipu. Beļģija aktīvi piedalās NATO misijā Baltijā. Pirmo reizi tās iznīcinātāji apsargāja debesis 2004.gadā un darīja to jau četras reizes. Tāpat viņi vairakkārt piedalījās militārajās mācībās Lietuvā.

Ziņu lente
0