Iekost un iedzert: Francijā stimulē cilvēkus iet uz vēlēšanām

© Foto : pixabay / Life-Of-PixБар, выпивка, закуска
Бар, выпивка, закуска - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar aptaujām ierašanās prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā Francijā draud kļūt par viszemāko kopš 1969. gada, tomēr aktīvie pilsoņi cenšas labot situāciju, ar visiem spēkiem un fantāziju "pievilinot" vēlētājus uz balsošanas iecirkņiem.

RĪGA, 7. maijs — Sputnik. Saskaņā ar aptaujām ierašanās prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā Francijā draud kļūt par viszemāko kopš 1969. gada, tomēr aktīvie pilsoņi cenšas labot situāciju, ar visiem spēkiem un fantāziju "pievilinot" vēlētājus uz balsošanas iecirkņiem. Piemēram, šai iniciatīvai pievienojās kafejnīcu un transporta kompāniju īpašnieki, vēsta RIA Novosti.

Bezmaksas cienasts

Maiznieks Rašīds Akims no Valduāzas departamenta sola bezmaksas kruasānu vai šokolādes bulciņu katram, kurš iemetīs biļetenu vēlēšanu urnā. Kā vēsta portāls France Info, lai izbaudītu cienastu, jāuzrāda vēlētāju apliecība ar atzīmi par nobalsošanu.

"Tas ir mans mobilizācijas veids šajās vēlēšanās. Katram, kurš pieiet pie kases, es stāstu par savu iniciatīvu. Atsauksmes ir ļoti pozitīvas," — teica Akims.

Līdzīgu akciju viņš rīkojis balsošanas pirmajā kārtā 23. aprīlī. Tad aptuveni 20 klientu izmantoja dāsnu piedāvājumu. Maiznieks sagaida, ka otrajā kārtā bezmaksas cepuma mednieku būs vairāk.

Выборы президента Франции 23 апреля 2017 года - Sputnik Latvija
Politika
Francija 10 dienas pirms finiša: Makrons favorītos, Lepēna arī nav autsaideros

Kotdamoras departamentā bāra īpašnieks Marks Lebadezē piedāvā par brīvu iedzert glāzi tiem, kas ienāks bārā pēc balsošanas. "Tas ir muļķīgi, bet tas ļauj apvienot patīkamo ar lietderīgo. Pirmajā kārtā savus dzērienus saņēmuši ap 200 klientiem. Ceru, ka šo svētdien viņu būs vēl vairāk," — paziņoja Lebadezē. Pats viņš grasās rādīt piemēru un doties uz vēlēšanu iecirkni vēl pirms bāra atvēršanas.

Bezmaksas transports

Tai pašā departamentā taksists Gijoms Amons arī nolēma piedalīties šī akcijā. Svētdien viņš bezmaksas vedās vecāka gadagājuma cilvēkus, kuri nebūs spējīgi tikt līdz vēlēšanu iecirknim saviem spēkiem.

"Es nedomāju, ka daru kaut ko neparastu… Man zvana citi taksisti no Bretaņas, Parīzes un Marseļas, jo grib darīt to pašu," — citē taksista vārdus portāls. Pirmās vēlēšanu kārtas laikā viņa pakalpojumus izmantojuši astoņi cilvēki, bet vēlēšanu otrajās kārtas dienā jau ir saņemti 10 pieteikumi.

Vēl lielāku soli spērusi starppilsētu autobusu pārvadājumu kompānija FlixBus. Kā vēsta telekompānija France 3, brauciena izmaksas līdz vēlēšanu iecirknim tiks kompensētas, ja pasažieris atsūtīs pašbilsi pie vēlēšanu iecirkņa un vēlētāja apliecības foto. Apmaiņā pret šiem apliecinājumiem vēlētājs saņems kuponu uz braucienam iztērēto summu. To varēs izmantot visa jūnija garumā.

Ziņu lente
0