Tatjana Ždanoka Briselē organizējusi akciju Odesas traģēdijas upuru piemiņai

© Sputnik / Антон Круглов / Pāriet pie mediju bankasArodbiedrību nama kāpņu telpa pēc traģēdijas
Arodbiedrību nama kāpņu telpa pēc traģēdijas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms trim gadiem Odesā gāja bojā gandrīz 50 cilvēki, vairāk nekā 250 tika ievainoti. Neskatoties uz starptautisko iestāžu kritiku, Kijeva velk garumā traģēdijas izmeklēšanu, aizbildinoties ar dažādiem ieganstiem.

RĪGA, 3. maijs — Sputnik. Briselē norit EP deputātes Tatjanas Ždanokas organizētā akcija, kas veltīta traģiskajiem notikumiem Odesā 2014. gada 2. maijā. RIA Novosti vēsta, ka pie Eiropas Parlamenta ēkas pulcējās Belģijā dzīvojošie emigranti no Krievijas un Ukrainas.

Laukumā ieradās aptuveni divi desmiti cilvēku, viņu vidū bija arī vairāki ES iestāžu darbinieki. Akcijas dalībnieki turēja rokās traģēdijas vietā uzņēmtās fotogrāfijas, pie apģērba bija piestiprinātas nozīmītes ar uzrakstu Remember Odessa. Stop fascism ("Atcerieties Odesu. Apturiet fašismu".). Līdzīgi uzraksti bija arī uz gaisa baloniem, ko turēja dalībnieki.

© Foto : Агентство "Одесса-медиа" / Pāriet pie mediju bankasUgunsgrēks Arodbioedrību namā Odesā 2014. gadā
Пожар в здании Дома профсоюзов в Одессе, 2014  - Sputnik Latvija
Ugunsgrēks Arodbioedrību namā Odesā 2014. gadā

Februārī Tatjana Ždanoka organizēja Eiropas Parlamentā debates "Traģēdijas Kijevā un Odesā pēc trim gadiem: kur ir izmeklēšanas rezultāti?" Pasākuma dalībnieki pauda satraukumu par šo noziegumu izmeklēšanas oficiālo rezultātu trūkumu. Ždanoka paziņoja, ka 17 reizes centusies iekļaut EP dienas kārtībā debates par situāciju izmeklēšanas jomā ar Ukrainu saistīto diskusiju ietvaros.

Odesas traģēdijas trešā gadskārta

Pēc valsts apvērsuma Ukrainā Antimaidana aktīvisti protesta akcijas ietvaros uzcēla telšu nometni Kuļikovas laukā Odesā. 2014. gada 2. maijā Grieķu laukuma rajonā sākās kautiņi starp Antimaidana aktīvistiem un "ultras" no Harkovas un Odesas, kā arī Eiromaidana radikāļiem. Kautiņa rezultātā telšu pilsētiņa bija sagrauta, turklāt tika aizdedzināts Arodbiedrību nams, kurā patvērās Antimaidana pārstāvji. Pie tam no radikāļu pūļa puses tika apšaudīti cilvēki, kuri centās izglābties.

Крым - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krima un flote: savstarpējā glābiņa trešā gadadiena

Tajā dienā ukraiņu radikāļi nogalināja 48 cilvēkus: sešus — Grieķu laukuma un tirdzniecības centra "Afina" rajonā (no viņiem divi nomira slimnīcās), 42 — Kuļikovas laukumā un Arodbiedrību namā (trīs cilvēki gāja bojā slimnīcās). Seši cilvēki mira šauto ievainojumu rezultātā, desmit — izkrita no degošās ēkas logiem un nositās, 32 nomira no apdegumiem un tvana gāzes iespaidā. Cietuši vairāk nekā 250 cilvēki.

Starptautiskās organizācijas jau vairākkārt norādījušas Kijevai, ka Odesas traģēdijas izmeklēšanas gaitā nav vērojams progress, pieprasa no Ukrainas varasiestādēm cilvēku bojāejā vainīgos. Taču tiesas process šajā lietā ievilcies, un tiesnešu kolēģijas nomaiņas rezultātā ir sācies no jauna.

Ziņu lente
0