Brīvības piemineklis tiks restaurēts uz valsts rēķina

© Sputnik / Sergey MelkonovBrīvības piemineklis
Brīvības piemineklis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz Latvijas simt gadu jubilejai Brīvības piemineklis tiks restaurēts uz valsts rēķina – kultūras ministre Dace Melbārde apsolījusi, ka šiem mērķiem no budžeta tiks atvēlēti 200 tūkstoši eiro.

RĪGA, 2. maijs — Sputnik. Brīvības pieminekļa restaurācijai nepieciešamie līdzekļi 200 tūkstošu eiro apmērā tiks piešķirti no valsts budžeta, pastāstīja kultūras ministre Dace Melbārde LNT pārraidē "900 sekundes".

Pēc viņas domām, Latvijas simt gadu jubilejas kontekstā ir ļoti svarīgi saglabāt mūžīgās vērtības, un tas skar arī kultūras pieminekļu savešanu kārtībā, kuru vidū ir arī Brīvības piemineklis.

Polijas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Polijā sākusies padomju karavīriem veltītā pieminekļa restaurācija

Iepriekš kļuva zināms, ka Brīvības pieminekļa restaurācijas un atjaunošanas termiņš iestājies pirms diviem gadiem, darbi ir ieplānoti, taču līdzekļus restaurācijai neviens nav piešķīris: "Rīgas pieminekļu aģentūras" biznesa plānā šāda punkta nav, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija naudu piešķirt nevarēs.

Brīvības pieminekļa augšdaļas iepriekšējā liela mēroga restaurācija notika 2006. gada vasarā. Tolaik tika apzeltītas trīs zvaigznes, taču Mildas figūru un pašu obelisku atjaunot neizdevās nepiemērotu laikapstākļu dēļ.

Tagad obeliska augšdaļas restaurācijas darbu apjoms ir daudz lielāks — vara virsmas oksidācijas rezultātā uz figūras veidojas zaļš aplikums, kas var sagādāt lielas problēmas un prasīt vēl lielākus naudas līdzekļus, ja netiks likvidēts pāris gadu laikā.

Ziņu lente
0