Mēs to esam paveikuši: "būvdarbi uz kauliem" Salaspilī atcelti

© Sputnik / Sergey MelkonovSalaspils memoriālais ansamblis
Salaspils memoriālais ansamblis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pilsētas domē mainīti plāni izbūvēt ceļu tieši pāri padomju karavīru apbedījuma vietai Salaspilī.

RĪGA, 29. aprīlis — Sputnik, Jevgēņijs Leškovskis. Salaspilī atcelts lēmums izbūvēt ceļu pāri teritorijai, kur Lielā Tēvijas kara gados bija padomju karagūstekņu nometne — varasiestādes sola, ka izveidos celiņus, uzstādīs lukturus un savedīs vietu kārtībā.

Publikācija par būvdarbu plāniem Salaspilī radīja plašu atbalsi sabiedrībā. 2007. gadā pilsētā jau izcēlās protestu vilnis, kad karagūstekņu nometnes teritorijā cēla elitāra ciemata mājas. Salaspils iedzīvotāji bija sašutuši: vai tiešām atkal notiks būvdarbi — šoreiz bijušās Stalag 350 vietā?

Aizmirstie Brāļu kapi visu acu priekšā

Ceļu un namu būvniecības plāns ar norādītiem numuriem publicēts vietnē http://balticmaps.eu. Teritorija līdzās Nometņu ielai, kur atrodas memoriāls, oficiāli tiek uzskatīta par Brāļu kapiem. Latvijas un Krievijas starpvaldību līgumā par tamlīdzīgu vietu statusu un kopšanu tie iekļauti ar 962. numuru. Arī vietnē par karavīru brāļu kapiem, ko izstrādājusi Krievijas vēstniecība Latvijā, Nometņu iela ir norādīta.

Salaspils Garnizona kapu noslēpumi - Sputnik Latvija
Video
Salaspils Garnizona kapu noslēpumi

Kā 2007. gadā apbedījumu vieta tika izrakņāta elitāra ciemata būvdarbiem? Tā ir mīkla. Nav saprotams arī tas, kā 90. gados liela bijušās nometnes teritorija pat nokļuva privātās rokās…

No jauna apciemoju stellu Salaspilī un tajā pašā Nometņu ielā tikos ar Salaspils domes Sabiedrisko attiecību daļas vadītāju Lolitu Balcerbuli.

Viņa pastāstīja, ka informācija par teritorijas statusu un apbedījuma Nr. 962 robežām vēl tiks precizēta. Toties skaidrs ir tas, ka plāni par bijušās nometnes teritoriju ir mainījušies, un mājas neviens necels — ne privātpersonas, ne pilsēta. Un vairs nemaz nav svarīgi, vai tas noticis pēc tam, kad informācija par būvdarbiem kļuva zināma sabiedrībai.

Ja nu pēkšņi tiks atrasti kauli…

Lolita Balcerbule norādīja, ka ceļš tiks celts, taču tas vedīs apkārt bijušajai nometnei uz pilsētas kapiem Salaspils nometnē. Paveikts viss iespējamais, lai cilvēki neizmīdītu takas pāri memoriālajam kompleksam, bet gan civilizēti apietu tam apkārt vai apbrauktu mašīnā.

На месте концентрационного лагеря в Саласпилсе прошло мероприятие посвящённое 72-ой годовщине освобождения лагеря - Sputnik Latvija
Ļoti neērti svētki – Salaspils nometnes ieslodzīto atbrīvošanas diena

Jā Salaspils mājaslapā ir informācija par Birzes ielas izbūvi tieši pāri bijušās Stalag 350 teritorijai, netālu no stellas, taču tas ir iepriekšējā sasaukuma domes lēmums. Tagadējā dome pret piemiņas vietu izturas ar cieņu. Mana sarunu biedre par to paziņoja:

"Pievērsiet uzmanību tam, ka lielu daļu bijusās nometnes aizņem bērzu birzs (tā pati, cauri kurai bija nolemts būvēt Birzes ielu). Agrāk tā bija privātīpašums, un tur patiešām varēja sākties būvdarbi, tostarp arī māju celtniecība. Bet! Lai nebūtu nekādas celtniecības "uz kauliem", dome izpirka šo zemi no privātpersonām ar mērķi savest kārtībā piemiņas vietu: izveidot celiņus, uzstādīt lukturus, izgatavot soliņus. Ja darbu procesā tiks atrasti kauli, tie tiks pārapbedīti pēc visiem noteikumiem."

Nosūtīju Lolitai Valcerbulei informāciju par kapiem Nr. 962 no Krievijas vēstniecības vietnes, ko domes parstāve apsolīja vērīgi izskatīt. Šos datus atrada biedrības Ruthenia vadītājs, novadpētnieks Aleksandrs Ržavins. Viņš ieradās uz tikšanos, turklāt pievienojās arī viņa kolēģis Vlads Bogovs — grāmatas "Nacisma notiesātie", kurā stāstīts par Stalag 350. Šo grāmatu viņš nodeva Salaspils domei.

© Sputnik / Евгений ЛешковскийAleksandrs Ržavins un Vlads Bogovs
Александр Ржавин и Влад Богов - Sputnik Latvija
Aleksandrs Ržavins un Vlads Bogovs

Izmīdītie kapi

Pavaicāju Lolitai Valcerbulei, kā daļa teritorijas nonākusi privātās rokās, un daļu no tās pirms desmit gadiem nodeva celtniecībai. Taču viņa nevarēja atbildēt: sak, viss ir uz iepriekšējo sasaukumu domes deputātu sirdsapziņas, un tagad vairs neizdosies uzzināt, kurš tieši vainīgs. Vismaz jāšaubās par to, ka Salaspilī kāds sarīkos izmeklēšanu un meklēs cilvēkus, kas zaimojuši kritušo atmiņu.

Starp citu, daļu zemes dome jau ir atguvusi no īpašniekiem, taču liela teritorija vēl palikusi privātās rokās. Pagaidām šai daļai ir "dabas teritorijas" statuss, kur būvdarbi ir aizliegti. Taču vēsturei zināms, cik ātri Latvijā mainās tāds statuss…

Un vēl viena nianse. Var jau nosodīt agrākos domes deputātus, taču problēma sākās ilgu laiku pirms viņiem. Aleksandrs Ržavins atgādināja, ka jau padomju laikos bijušās nometnes teritorija kartēs apzīmēta nosacīti un piemirsts atzīmēt kapus. Tā kā tie nav atzīmēti, jaunās Latvijas laikos bija pieņemts, ka kapu it kā nav nemaz. Piemēram, trīs milzīgie 50 metrus garie brāļu kapi no malas izskatās kā gari pauguri. Starp diviem izbūvēts celiņš uz stellu, bet uz trešā 2007. gadā uzceltas mājas.

"…Bet 9. maijā te dzer un piegružo "

"Ja pašreizējā dome patiešām mainīs plānus un jaunu būvdarbu Stalag 350 vietā nebūs, gods tai un slava. Mūsu pilsētas iedzīvotāji bija šokēti, uzzinot, ka no jauna ieplānota celtniecība vēl vienā nometnes daļā. Pamatiedzīvotāji ļoti labi zina šīs vietas vēsturi, un diezin vai ir vērts teikt, kā tika novērtēta informācija par ceļa un kotedžu celtniecību. Gribētos gan, lai dome labāk apkoptu šo vietu, jo pagaidām, maigi izsakoties, tā izskatās ne īpaši labi," — piezīmē aktīviste Ludmila Jentkiene no Salaspils, kura arī ieradās uz tikšanos ar Lolitu Balcerbuli.

© Sputnik / Евгений ЛешковскийLudmila Jentkiene
Людмила Енткиене - Sputnik Latvija
Ludmila Jentkiene

Pajautāju domes darbiniecei, vai šeit tiks organizēti kādi pasākumi Uzvaras dienā — 9. maijā. Viņa atbildēja:

 "8. maijā tiks nolikti ziedi pie civiliedzīvotāju nometnes memoriālā kompleksa, kas atrodas nomaļus. Bet šeit 9. maijā kaut kādu cilvēku grupas dzer alkoholu un piegružo," — viņa saka.

Arī pēc šīs  atbildes var spriest, kāda domē ir attieksme pret vietu, kur atradās Stalag 350. Labi, ja bijušās karagūstekņu nometnes teritorija tiks savesta kārtībā vismaz formāli.

Ziņu lente
0