Politika

Baltais nams starp Trampa nopelniem pieminējis "Krievijas izolēšanu ANO"

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Pāriet pie mediju bankasГорода мира. Вашингтон
Города мира. Вашингтон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neviens no jaunās Trampa administrācijas "panākumiem" nav veicinājis mieru, uzskata Krievijas senators Aleksejs Puškovs.

RĪGA, 28.aprīlis – Sputnik. Par vienu no ASV prezidenta Donalda Trampa nopelniem ārpolitikas nozarē viņa pirmajās 100 prezidentūras dienās Baltais nams sauc "Krievijas izolēšanu ANO", vēsta RIA Novosti.

"Vēl lielākā mērā izolēta Sīrija un Krievija ANO ar veiksmīgas diplomātijas palīdzību kopā ar ĶTR priekšsēdētāju Si Cziņpiņu," – teikts Baltā nama preses dienesta ziņojumā.

Iepriekš Lielbritānija, Francija un ASV iesniedza dokumenta projektu, kurā nosodītas Sīrijas varasiestāžu darbības un lūgts ANO ģenerālsekretāra atbalsts, izmeklējot iespējamos ķīmisko ieroču izmantošanas incidentus Sīrijā, arī Han Šeihūnā. Drošības Padomes balsošanas gaitā sakarā ar Sīrijas rezolūciju 12.martā Krievija to bloķēja, izmantojot savas veto tiesības. Ķīna atturējās no balsošanas, ko Vašingtona uzskatīja par panākumu.

"Ļoti svarīgi, ka Ķīna atturējās, tāpat ir svarīgi, ka Kazahstāna atturējās, neskatoties uz kaimiņvalsts attiecībām un kopīgo vēsturi ar Krieviju. Un šeit tā ir atkāpusies no Krievijas un atbalstījusi pozīciju, ko atbalsta ne tikai ASV, bet arī pārējā pasaule," – paziņoja Baltā nama preses sekretārs Šons Spaisers pēc Drošības Padomes sēdes. 

"Fakts, ka Ķīna atturējās, ir nozīmīgs prezidenta panākums… Tas parāda, ka Krievija ir izolēta šajā konkrētajā jautājumā, tas ir svarīgi," – teica Spaisers.

Президент Америки Дональд Трамп в Овальном кабинете - Sputnik Latvija
Trampa 100 dienas: rezultāti un prognozes

Kā paziņoja Krievijas pastāvīgā pārstāvja vietnieks ANO Vladimirs Safronkovs, šis projekts vainoja Sīrijas valdību par ķīmiskajiem uzbrukumiem civiliedzīvotājiem jau pirms izmeklēšanas veikšanas, tādēļ Krievija to bloķēja. Savukārt, ĶTR paskaidroja, ka valsts nebalsoja par rezolūcijas projektu, jo "dažos punktos ir nepieciešamas izmaiņas", un piedāvāja izstrādāt jaunu dokumentu, kas saņemtu vienprātīgu ANO DP atbalstu.

Vašingtona un tās koalīcijas atbalstītāji vainoja Sīrijas armiju ķīmisko ieroču pielietošanā aprīļa sākumā Han Šeihūnā. ASV nesniedza nekādus pierādījumus un neuzklausīja Krievijas aicinājumu veikt rūpīgu izmeklēšanu. Naktī uz 7.aprīli ASV, nepierādot Sīrijas valdības vainu, veica triecienu Sīrijas militārajai bāzei.

Krievijas reakcija

Krievijas senators Aleksejs Puškovs atzīmēja, ka, izdarot šādus paziņojumus, Trampa administrācija iet Obamas pēdās.

"Paziņojot par "Krievijas izolēšanu ANO", Trampa administrācija iet Obamas pēdās. Un nonāks pie tās pašas izgāšanās. Tā ir sevis mānīšana. Maldīgs neizpildāms mērķis," – uzrakstīja Puškovs savā Twitter mikroblogā.

"Absolūtākā jezga ārpolitikā, ko nespēja apslēpt arī Afganistānā nomestā "visu bumbu māte" – tādi ir patiesie administrācijas panākumi," – uzsvēra politiķis.

"Neviens no jaunās administrācijas "panākumiem" nav vedis pie miera. Toties viņi izveidoja kara situāciju Korejā un spēlē ISIS labā Sīrijā," – piebilda viņš.

Ziņu lente
0