Stratfor uzskata, ka Baltijas valstīs izmanto tikai kirilicu

© Sputnik / Алексей Ничукин / Pāriet pie mediju bankasMākslas objekts ar dzēstu senslāvu alfabēta burtu "ksi"
Mākslas objekts ar dzēstu senslāvu alfabēta burtu ksi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāds ASV centra Stratfor analītiķis izstrādājis karti, kurā Lietuva, Latvija un Igaunija nosauktas par valstīm, kas izmanto kirilicu.

RĪGA, 27. aprīlis — Sputnik. Rakstā par kirilicas likteni bijušajās padomju republikās ASV pētniecības centrs Stratfor iekļāvis Latviju, Lietuvu un Igauniju starp valstīm, kas negrasās atteikties no kiriliskā alfabēta.

Strategic Forecasting Inc. ("Stratēģiskā prognoze", galvenokārt izmanto saīsinājumu Stratfor) —privāta ASV izlūkošanas analītiskā kompānija, ko 1996. gadā nodibinājis amerikāņu politologs Džordžs Frīdmans. Dažkārt "Stratfor" dēvē par "ēnu CIP".

Vakar Stratfor vietnē tika publicēts raksts "Centrālāzijā Krievija redz rakstu zīmes uz sienas", kas veltīta topošai Kazahstānas pārejai uz latīņu alfabētu. Raksta autors uzskata, ka tas liecina par to, ka Maskava zaudē Ankarai cīņā par ietekmi reģionā.

Tomēr visinteresantākā šajā rakstā ir bijušās padomju telpas alfabētu karte.

​Kartē attēlotās valstis sadalītas piecās kategorijās: pārgājušas pie latīņu alfabēta, plāno pāriet, izmanto kirilicu un negrasās no tās atteikties, izmanto gan kirilicu, gan latīņu alfabētu, izmanto citu alfabētu. Un, kā var redzēt, Twitter tika publicēta karte, kurā Ukraina, Baltkrievija, Latvija, Lietuva un Igaunija ir iekrāsotas vienā krāsā. Citiem vārdiem sakot, valda uzskats, ka oficiālajās valodās visās piecās valstīs tiek izmantota kirilica.

Twitter komentētāji uzreiz pamanīja kļūdu un ieteica to izlabot.

​"Latvija, Lietuva un Igaunija izmanto latīņu alfabētu".

​"Jūsu kartē ir kļūda attiecībā uz Latviju, Lietuvu un Igauniju. Šīs valstis gadsimtiem ilgi izmantoja latīņu alfabētu. Kas, tiesa, tikai apstiprina jūsu secinājumus".

​"Oho! Labāk izlabojiet kļūdu Baltijā".

Stratfor ieklausījās komentāros un pašā rakstā karte tika koriģēta: tagad Baltijas valstu tajā vienkārši nav, tā vietā aiz Baltkrievijas robežām plešas balta telpa bez nosaukuma.

Ziņu lente
0