Viņi izglāba pasauli: Latvija apbalvojusi Černobiļas katastrofas seku likvidatorus

© Sputnik / Oksana DzadanPiemiņas zīmju pasniegšana Latvijas biedrības "Černobiļa" locekļiem
Piemiņas zīmju pasniegšana Latvijas biedrības Černobiļa locekļiem - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Černobiļas AES avārijas gadadienā Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis pasniedzis apbalvojumus īstiem varoņiem – avārijas likvidatoriem, kas pirms 31 gada izglāba pasauli.

RĪGA, 27. aprīlis — Sputnik, Vladimirs Dorofejevs. Černobiļas AES avārijas 31. gadadienā Iekšlietu ministrija sarīkoja svinīgu ceremoniju avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem no Latvijas.

Ceremonijā bija ielūgti 756 cilvēki, no kuriem daudzi ieradušies ar saviem tuviniekiem, un ministrijas zāle bija pilna. Protams, pasniegt piemiņas zīmes visiem avārijas likvidatoriem no Latvijas vienlaikus nav iespējams, tāpēc apbalvošana sākusies jau pērn un turpināsies nākamgad.

Kā pastāstīja Sputnik sabiedriskās organizācijas "Černobiļa" valdes priekšsēdētājs Arnolds Vērzemnieks, likvidatoru vidū ir dažādu tautību un valsts piederību cilvēki. Visvairāk ir Latvijas iedzīvotāju, taču ir cilvēki no Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas. Latvijas IeM apsveica visus.

© Sputnik / Oksana DzadanLatvijas biedrības "Černobiļa" priekšsēdētājs Arnolds Vērzemnieks
Председатель Латвийского общества Чернобыль Арнолдс Верземниекс - Sputnik Latvija
Latvijas biedrības "Černobiļa" priekšsēdētājs Arnolds Vērzemnieks

Pirms 31 gada likvidatorus aicinājuši ar parastu pavēsti — kadru karavīri, profesionālie ķīmisko spēku vienību karavīri un virsnieki ar pieredzi dezaktivācijā un darbā ar indīgām vielām, mediķi. Un, protams, viņu vidū bija daudz brīvprātīgo, strādnieku profesiju pārstāvju: traktoru vadītāju, celtnieku, šoferu.

Kopumā Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas darbos piedalījās 6 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju; puse no viņiem ieguvuši invaliditāti, puse — aizgājuši viņsulē.

Gan tolaik, gan šodien viņus visus vieno neapšaubāma cieņa vienam pret otru, kuras pamatā ir viņu visu veiktā varoņdarba mēroga apziņa. Viņi izglāba pasauli — runājot par Černobiļas likvidatoriem, šajā teikumā nav ne grama pārspīlējuma.

© Sputnik / Oksana DzadanČernobiļas AES avārijas likvidatori
Ликвидаторы аварии на ЧАЭС - Sputnik Latvija
Černobiļas AES avārijas likvidatori

Visus iekšlietu ministra Kozlovska apbalvotos zāle sveica ar aplausiem.

"Man ir liels gods atrasties jums līdzās, pasniegt valsts atzinības un goda zīmes, — teica ministrs Rihards Kozlovskis, atklājot ceremoniju. — Tas, ko jūs izdarījāt, izglāba ne tikai Ukrainu, bet arī Latviju un visu Eiropu. Jūs izglābāt no radiācijas mūsu bērnus, liels paldies jums par to."

© Sputnik / Oksana DzadanLatvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis
Министр внутренних дел Латвии Рихард Козловскис - Sputnik Latvija
Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis

Starp tiem, kas apsveica Latvijas likvidatorus bija arī Ukrainas konsuls Oļegs Gorbenko, kurš pateicās gan glābējiem, gan Latvijas valstij.

"Tas, ko jūs darāt, apbalvojot likvidatorus, ir ļoti pareizi un ļoti godīgi, — teicis Oļegs Gorbenko. — Latvija vienmēr sniedza palīdzību Ukrainai, mēs to atceramies un augsti vērtējam. Atsevišķa sirsnīga pateicība likvidatoru ģimenēm, visiem tiem, kuri gaidīja viņus mājās, ārstēja viņus un avārijas upurus. Jaunākajā Ukrainas pilsētā Slavutičā, kas tika celta Černobiļas AES apkalpošanai, ir latviešu arhitektu projektētas un latviešu celtnieku būvētas ielas. Viņus mēs arī atceramies."

Ziņu lente
0