Kur nu vēl vienkāršāk: vai tiks mainīta Latvijas pilsonības saņemšanas procedūra

© Foto : zaravnieprava.lvLatvijas nepilsoņa pase
Latvijas nepilsoņa pase - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāki Saeimas deputāti uzskata par nepieciešamu grozīt Latvijas pilsonības saņemšanas procedūru, ņemot vērā lēno naturalizācijas procesu, taču Nacionālā bloka pārstāvji ir pārliecināti, ka mehānisms ir pietiekami vienkāršs.

RĪGA, 25. aprīlis — Sputnik. Vairāki Saeimas deputāti ierosinājuši vienkāršot Latvijas pilsonības saņemšanas procedūru, raksta Mixnews.lv, atsaucoties uz "Latvijas Avīzi". Vienošanās par to tika panākta Naturalizācijas pārvaldes locekļu starpā.

Tiesa, izdevums vēsta, iniciatīva nav guvusi atbalstu, jo pašreizējā naturalizācijas kārtība tiek uzskatīta par pietiekami vienkāršu un pieejamu. 

Latvijas nepilsoņa pase - Sputnik Latvija
Latvija ir priekšpēdējā vietā ES naturalizācijas tempu ziņā

Pagājušonedēļ Naturalizācijas pārvalde informēja, ka kopš 1995. gada 1. februāra Latvijas pilsonību saņēmuši 144 515 cilvēki, pie tam valstī vēl joprojām dzīvo 242 tūkstoši nepilsoņu. Ik gadus viņu skaits sarūk vidēji par 10 tūkstošiem, taču visbiežāk tas saistīts ar cilvēka nāvi vai pāriešanu citas valsts pilsonībā, atzīmē mediji. Ik gadus naturalizējas aptuveni tūkstoš cilvēki — 2016. gadā to skaits bija 987. 

Naturalizācijas procesa nelielā tempa dēļ daži Saeimas deputāti ierosinājuši mīkstināt pilsonības saņemšanas kārtību.

"Vienotības" deputāts Hosams Abu Meri paziņojis, ka būtu pareizi automātiski piešķirt pilsonību cienījama vecuma cilvēkiem. Viņa kolēģis no "Saskaņas" Artūrs Rubiks paudis uzskatu, ka Latvijas pilsonība jāpiešķir piespiedu kārtībā.

Pret to iebilst Nacionālās apvienības pārstāvis, Saeimas Pilsonības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis. Pēc viņa domām, lēnā naturalizācija nav pietiekams iemesls pilsonības saņemšanas procedūras grozījumiem.

Politiķis pavēstīja, ka nesaskata nekādus iemeslus šīs procedūras vienkāršošanai. Iespējams, atsevišķās situācijās process varētu būt elastīgāks, taču kopumā tas esot pietiekami vienkāršs, uzskata Latkovskis.

Atgādināsim, ka pērnā gada maijā Latvijas Simtgades padome nāca klajā ar ierosinājumu paieties pretī nepilsoņiem līdz pat automātiskai pilsonības piešķiršanai.

Ziņu lente
0