Politika

Latvijā sākta parakstu vākšana par balsstiesību piešķiršanu no 16 gadu vecuma

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Petīcijas autors norāda, ka iniciatīva vērsta uz sociālās aktivitātes palielināšanos, jo Latvijā vēlēšanu procesos piedalās aizvien mazāk cilvēku.

RĪGA, 24. aprīlis — Sputnik. Latvijā uzsākta parakstu vākšana par balsstiesību piešķiršanu pilsoņiem no 16 gadu vecuma. Petīcija publicēta sabiedrisko iniciatīvu portālā Manabalss.lv.

Iniciatīvas autors — Filips Kapustins.

"Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) dati par vēlētāju aktivitāti liecina, ka arvien mazāk cilvēku piedalās Latvijas Republikas vēlēšanās. 2013.gada pašvaldību vēlēšanās piedalījās mazāk nekā puse (45,99%) no visiem balstiesīgajiem — viszemākā vēlētāju aktivitāte atjaunotās Latvijas vēsturē. Līdzīgi vēlētāju aktivitāte mazinājusies gan Eiropas Parlamenta vēlēšanās (2009.gadā — 53,69%, 2014.gadā — 30,24%), gan Saeimas vēlēšanās, proti, 12.Saeimas vēlēšanās bijusi zemākā vēlētāju aktivitāte Latvijas vēsturē," — teikts petīcijas tekstā.

Pasažieri autobusa pieturā - Sputnik Latvija
Petīcija par jauno autobusa maršrutu savākusi vairāk nekā tūkstoti parakstu

"Tendence liecina, ka arvien mazāk cilvēku iesaistās demokrātiskos procesos, interesējas par politiku un piedalās vēlēšanās. Savukārt, proporcionāli mazais vēlētāju skaits mazina vēlēšanu leģimitāti," — atzīmē iniciatīvas autors.

Uzsvērts, ka iniciatīva vērsta uz sociālās aktivitātes palielināšanos un pilsoniskās sabiedrības attīstību valsti. Autors ierosina nobalsot par Eiropas Parlamenta likuma 2.panta un Pašvaldību vēlēšanu likuma 5.panta grozījumiem, kā arī Satversmes 8. punkta grozījumiem, kurš nosaka, ka tiesības vēlēt ir Latvijas pilsoņiem, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu.

"Balstiesību paplašināšana pašvaldību, Eiropas Parlamenta un Saeimas vēlēšanās visiem Latvijas Republikas pilsoņiem no 16 gadu vecuma paaugstinās vēlētāju aktivitāti, veicinās gan sociālo un politisko aktivitāti, gan Latvijas jaunatnes interesi un kritisko domāšanu par politiskajiem procesiem un, līdz ar to, veicinās arī politiskās kultūrās attīstību Latvijā," — teikts petīcijas tekstā.

Par petīciju nobalsojuši 16 cilvēki. Lai petīcija tiktu iesniegta izskatīšanai Saeimā, tai jāsaņem 10 tūkstoši balsu.

Ziņu lente
0