Francijas tieslietu ministrs informē par "mobilizāciju" vēlēšanās

© Sputnik / Ирина Калашникова / Pāriet pie mediju bankasFrancijas prezidenta vēlēšanu pirmā kārta
Francijas prezidenta vēlēšanu pirmā kārta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Svētdien Francijā atvērušies vairāk nekā 66 tūkstoši vēlēšanu iecirkņu – pilsoņi balso pirmajā prezidenta vēlēšanu kārtā.

RĪGA, 23.aprīlis — Sputnik. Francijas tieslietu ministrs Žans Žaks Irvoass avīzē Journaldu Dimanche paziņoja par "maksimālu mobilizāciju" valsts drošībai pirmās prezidentu vēlēšanu kārtas laikā, vēsta RIA Novosti.

Svētdienas rītā Francijā durvis vēra vairāk nekā 66 tūkstoši vēlēšanu iecirkņi, kur savu gribu izteikt var aptuveni 47 miljoni vēlētāju. Noskaidrot jaunā prezidenta vārdu francūži varēs pēc 7.maija, kad notiks otrā valsts vadītāja vēlēšanu kārta.

Irvoass paziņoja, ka drošības pasākumus prezidenta vēlēšanās koordinē dažādas ministrijas.

"Mūsu mobilizācija ir maksimāla. Francūžu drošība ir kolektīvs uzdevums. Katrs sniedz savu ieguldījumu, un mēs veidojam noturīgu un stipru pasākumu kopumu ministru starpā, kuri pilda suverēnas funkcijas. Informācija tiek sadalīta, un spēki tiek koordinēti," — paziņoja Irvoass.

Uz valsts galvas posteni pretendē 11 kandidāti.

Drošības pasākumi ir pastiprināti arī 11 balsošanas iecirkņos Beļģijā. Pēc Eiropas Statistikas aģentūras Eurostat datiem, Beļģijā, 2016. gada 1. janvārī dzīvoja aptuveni 160 tūkstoši Francijas pilsoņu.

Starptautiskā valūtas fonda vadītāja Kristīna Lagarda avīzē Journaldu Dimanche aicināja pilsoņus balsot pirmajā Francijas prezidenta vēlēšanu kārtā.

"Mūsu vēlēšanu lapas ir viens no cietokšņiem, kas sargā demokrātiju, un tā ir pelnījusi, lai mēs tai veltītu dažas minūtes šosvētdien, vai ne?" — citē Lagardas vārdus avīze.

Šveices izdevums Tribunede Geneve paredz, ka otrajā prezidenta vēlēšanu kārtā iekļūs "Nacionālās frontes" partijas līdere Marina Lepēna un bijušais ekonomikas ministrs Emanuels Makrons.

Vēlēšanu priekšvakarā Parīzē notika masu protesti - Sputnik Latvija
Video
Vēlēšanu priekšvakarā Parīzē notika masu protesti

Saskaņā ar izdevuma publicētajiem aptaujas datiem, Makrons saņems 24% balsu, un par Lepēnu nobalsos 23% vēlētāju.

"Ja šis scenārijs apstiprināsies šīs svētdienas balsošanā, tas būs kā pērkons no skaidrām debesīm. Kustības "Uz priekšu" līderis Emanuels Makrons un Nacionālās frontes prezidente Marina Lepēna ir divi autsaideri un tiešām apies lielāko Francijas valsts partiju kandidātus," — raksta avīze.

Izdevums atzīmē, ka tādā spēku sadalījuma gadījumā ne "Republikāņu" partijas kandidāts, ne valdošās Sociālās partijas pārstāvis neiekļūs otrajā kārtā. "Kaut kas neredzēts Piektajā republikā," — uzsver avīze.

Ziņu lente
0