Lietuva un Igaunija apspriež ātrgaitas trases izbūvi ar Hyperloop

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva un Igaunija veic pārrunas ar kompāniju Hyperloop One par ātrgaitas vilciena līnijas būvniecību paralēli gaidāmajam Rail Baltic dzelzceļam.

RĪGA, 22.aprīlis — Sputnik. Kamēr Rail Baltica būvniecības pretinieki Igaunijā gatavo protesta akciju, Lietuva jau apspriež iespēju izbūvēt līdzās paredzētajai dzelzceļa līnijai Hyperloop vilciena ceļu, ko izstrādā amerikāņu kompānija HyperloopOne, vēsta Sputnik Lietuva un Sputnik Igaunija.

Rail Baltica. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rail Baltica izmaksās Baltijas valstīm piecus miljardus eiro

Lietuvas transporta un komunikāciju ministrs Rokass Masulis 21.aprīlī tikās ar HyperloopOne pārstāvjiem. Pēc tikšanās viņš atzīmēja, ka ātrgaitas vilciena līnija savienotu Lietuvu ar Eiropu, "varētu ceļot uz ziemeļiem, līdz Tallinai vai Helsinkiem".

Tāpat viņš teica, ka viņu ieinteresējusi šī tehnoloģija, un viņš uzskata to par perspektīvu.

Masulis pastāstīja, ka šobrīd tehnoloģija tiek izmēģināta, un gada laikā tiks noskaidroti testēšanas rezultāti. Bija piedāvāts tāds novatoru dzelzceļa modelis, kurš, pēc tā izgudrotāju teiktā, ir lētāks un varētu papildināt Rail Baltica līniju, viņš piebilda.

Taču ministrs saka, ka runāt par projekta realizāciju vēl ir ļoti agri, un no sākuma ir jāizpēta visas iespējas. Viņš uzsvēra, ka Lietuva arī turpmāk interesēsies par testēšanas gaitu, pae to, vai tiešām reģionā ir vieta šādam dzelzceļam, par to, kas vajadzīgs šī projekta īstenošanai.

Александр Петров инженер-электрик железнодорожного транспорта - Sputnik Latvija
Latvijas dzelzceļš: kurp aiziet kravas no Krievijas

HyperloopOne viceprezidents Alans Džeims savukārt atzīmēja, ka Lietuvas un Igaunijas valdības vienojās tuvākajā laikā veikt pētījumu Hyperloop līnijas izbūves iespēju novērtēšanai līdzās Rail Baltica.

Kad būs gatavi pētījuma rezultāti, kompānija plāno vērsties Eirokomisijā, lai saņemtu finansējumu projekta īstenošanai.

Hyperloop ("hipermezgls") ideju 2012.gadā prezentēja inženieris, uzņēmējs un investors Ilons Masks, ideologs un kompāniju SpaceX un Tesla Motors dibinātājs.

Gaidāms, ka jaunais transports, ko darbinās Saules enerģija, būs divas reizes ātrāks nekā lidmašīnu un trīs līdz četras reizes ātrāks nekā ātrvilciens.

Ziņu lente
0