Rīgas namu pārvaldnieka mirušās dvēseles: mahinācijas 150 tūkstošu eiro vērtībā

© Foto : AlexanderSteinКалькулятор
Калькулятор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Policijas darbinieki pabeigusi izmeklēšanu skandalozajā lietā par iespējamām finansiālajām mahinācijām pašvaldības uzņēmumā "Rīgas namu pārvaldnieks".

RĪGA, 20. aprīlis — Sputnik, Jeļena Kirillova. Izmeklēšanas gaitā noskaidrojies, ka divpadsmit personu fiktīvas nodarbināšanas rezultātā no pašvaldības uzņēmuma "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) izkrāpti 150 000 eiro.

Atgādināsim, ka vispirms vienu no lielākajiem pašvaldības uzņēmumiem pārbaudīt sāka Valsts kontroles darbinieki – 2015. gada janvāra sākumā revizori paziņoja, ka par RNP saņemts liels skaits iedzīvotāju sūdzību, tāpēc uzņēmuma darbu ieteicams pārbaudīt.

Valsts kontrole pret izšķērdēšanu

Aptuveni pusgadu vēlāk valsts kontrolieri atskaitījās par pārbaudi. Rezultāti bija neapmierinoši: revīzija liecināja, ka dzīvokļu īpašnieki bijuši spiesti apmaksāt RNP prettiesiskās darbības, izšķērdību un nevērību. Auditori secināja, ka RNP noteiktās mājokļa maksas pamatojumu nav iespējams noteikt un salīdzināt ar faktiskajiem izdevumiem. Vēl vairāk – rēķinos esot bijuši iekļauti pat ar dzīvojamā fonda pārvaldi nesaistīti izdevumi.

Valsts kontroles versija liecina, ka 12 mēnešu laikā (no 2014. gada marta līdz 2015. gada aprīlim) RNP bija fiktīvi iekārtoti darbā 12 cilvēki, kuriem alga maksāta par to, ka viņi neko nav darījuši. Rezultātā pašvaldības uzņēmums zaudējis 150 tūkstošus eiro.

Par savām aizdomām Valsts kontrole informēja prokuratūru un policiju, kas savukārt uzsāka iespējamo prettiesisko darbību izmeklēšanu.

Būvbedres rakšana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas tilti vadītājs zaudējis posteni kukuļdošanas skandālā

Jāpiebilst, ka nekavējoties pēc Valsts kontroles skandalozā slēdziena RNP pārstāvji paziņoja, ka revīzijas slēdziens ir vienpusējs secinājumu un viedokļu uzskaitījums. "Mēs pilnībā noliedzam jebkādus apgalvojumus par fiktīviem darbiniekiem. Esam izstrādājuši plānu, lai tuvākajā laikā īstenotu Valsts kontroles rekomendācijas. Darba ir daudz," – toreiz preses konferencē norādīja RNP valdes priekšsēdētājs Ivo Lecis.

Fiktīvi darbinieki un īsta alga

Taču policijas izmeklēšanā acīmredzot apstiprinājušies Valsts kontroles slēdzienā minētie fakti. Policija paziņoja, ka patlaban izmeklēšana jau tuvojas noslēgumam un krimināllieta nodota prokuratūrai, lai uzsāktu aizdomās turamo kriminālvajāšanu.

Uz apsūdzēto sola varētu nonākt divpadsmit cilvēki. Pret viņiem uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 275.panta otrās daļas par dokumenta, zīmoga vai spiedoga viltošanu mantkārīgā nolūkā vai, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, kā arī pēc 177.panta otrās daļas – par krāpšanu. Ja aizdomās turamo vaina tiks pierādīta, viņiem var draudēt sods – brīvības atņemšana uz laiku no diviem līdz desmit gadiem.

Ziņas par to, ka policija pabeigusi finansiālo mahināciju izmeklēšanu pašvaldības uzņēmumā SIA "Rīgas namu pārvaldnieks", kas parādījās tieši pašvaldību vēlēšanu priekšvakarā, radīja mēra kandidātu vētrainu reakciju.

Daži nolēma veiksmīgo notikumu izmantot kārtējiem priekšvēlēšanu lozungiem. Piemēram, Mārtiņš Bondars, kurš balotējies postenim no Latvijas reģionu apvienības un pazīstams ar savām radikālajām akcijām, piemēram, "Gāžam Nilu!", nespēja nociesties un savā lapā Facebook uzrakstīja: "150 tūkstoši € te, vēl 150 tūkstoši € citur. Šādā veidā ātri salasās astronomiskie 100 miljoni €, kas ik gadu izkūp gaisā nevis veicina Rīgas attīstību."

Bondars apsolīja, ka viņa partija radikāli reorganizēs "Rīgas namu pārvaldnieku" un panāks to, "ka namu apsaimniekošana Rīgā kļūst godīga, kvalitatīva un lētāka." Tiesa, Bondars gan piemirsis precizēt, kā tieši un uz kā rēķina viņš plāno to padarīt lētāku.

Pašvaldības uzņēmums "Rīgas namu pārvaldnieks" nodibināts 2010. gada 29. decembrī – tā ir 15 pašvaldības namu pārvaldnieku apvienība. Uzņēmums apkalpo aptuveni 167 000 klientu, un tā ziņā ir aptuveni 4300 dzīvojamās mājas, kuru kopplatība pārsniedz 8 miljonus kvadrātmetru.

Ziņu lente
0