Trampa padomnieks vēstījis par Krievijas kaitniecisko darbību

© AP Photo / Susan WalshPrezidents Donalds Tramps un armijas ģenerālleitnants Herberts Makmāsters (no kreisās)
Prezidents Donalds Tramps un armijas ģenerālleitnants Herberts Makmāsters (no kreisās) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos apsūdzējis Krieviju par atbalstu Sīrijas prezidenta Bašara Asada režīmam.

RĪGA, 17. aprīlis — Sputnik. Krievija īsteno graujošu darbību Eiropā, paziņoja ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos ģenerālleitnants Herberts Makmāsters intervijā telekanālam ABC, taču nesniedza sīkāku paskaidrojumu par šīs graujošās darbības izpausmēm.

Tāpat Makmāsters apsūdzēja Krieviju par atbalstu Sīrijas prezidenta Bašara Asada režīmam, kurš, pēc viņa domām, esot atbildīgs par to, ka valstī izcēlies un turpinās konflikts, kas izplatījies Irākā, reģiona kaimiņvalstīs un Eiropā.

Taču pēc Donalda Trampa padomnieka domām, ASV nav ieteicams sūtīt uz Sīriju lielu skaitu karavīru. "Patlaban Savienotās valstis atbalsta sabiedrotos Sīrijā, ieskaitot valsts ziemeļaustrumu rajonus," — viņš vēstīja.

Sīrijā nepieciešams garantēt drošību, lai būtu iespējams uzākt valsts atjaunošanu, uzskata ģenerālleitnants.

Makmāsters pauda cerību uz savstarpēji izdevīgu sadarbību un attiecību uzlabošanos ar Krieviju. Viņš atzīmēja, ka ASV valsts sektreāra Reksa Tilersona vizīte Maskavā notikusi vispiemērotākajā laikā.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons - Sputnik Latvija
Lielbritānijas ārlietu ministrs uzaicinājis Krieviju iesaistīties koalīcijas cīņā pret ISIS

Iepriekš Tramps kritizēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par atbalstu, ko Maskava sniedz Sīrijas valdībai, jo "tas ir slikti Krievijai, cilvēcei un visai pasaulei".

Sakarā ar raķešu triecienu, ko ASV izdarīja naktī uz 7. aprīli Sīrijas GKS aviobāzei, Tramps paskaidroja, ka "ASV neies uz Sīriju".

4. aprīlī Sīrijas opozīcija informēja par 800 bojāgājušajiem un 200 cietušajiem ķīmisko ieroču uzbrukumā Šeihūnas pilsētā Idlibas provincē. Uzbrukumā tika vainoti Sīrijas valdības spēki, kuri noliedza savu līdzdalību uzbrukumos un apsūdzēja kaujiniekus un viņu atbalstītājus.

ASV nesniedza nekādus Sīrijas karavīru vainas pierādījumus un neuzklausīja Krievijas aicinājumu organizēt rūpīgu izmeklēšanu. Tā vietā Savienotās Valstis 6. aprīļa naktī izdarīja triecienu Sīrijas aviobāzei Šairatā. Pentagons informēja, ka pret to palaistas 59 spārnotās raķetes.

Sīrijas valdība uzsvēra, ka tās spēki nekad nav pielietojuši ķīmisko ieročus pret civiliedzīvotājiem un teroristiem — valsts ķīmisko ieroču arsenāls tika izvests Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) kontrolē.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs sarunā ar ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu paziņoja, ka apgalvojumi par ķīmisko ieroču pielietojumu Sīrijas karaspēka operācijā Idlibā 4. aprīlī neatbilst patiesībai.

Ķīmisko ieroču krājumi tika sekmīgi izvesti no Sīrijas — 2016. gada janvārī OPCW paziņoja, ka valsts ķīmisko ieroču arsenāls ir pilnībā likvidēts. 2013. gadā organizācija saņēma Nobela miera prēmiju par Sīrijas atbruņošanos.

Президент США Дональд Трамп. - Sputnik Latvija
Tramps nosodījis Krievijas atbalstu Sīrijas valdībai

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atzīmēja, ka Maskava neredz iemeslus, kāpēc OPCW būtu nepieciešams izmeklēt incidentu Idlibas provincē no attāluma. OPCW paplašinātajai misijai un neatkarīgajiem ekspertiem nepieciešama pieeja incidenta vietai Idlibā un Šairatas aviobāzē, viņš norādīja un piebilda, ka Sīrijas valdība jau uzcaicinājusi OPCW ekspertus incidenta izmeklēšanai.

Ar atpakaļejošu datumu paziņoja, ka pirms dažām dienām kaut kādā veidā tika saņemtas analīzes incidenta vietā, nogādātas laboratorijā, kura, kā noprotu, nav saņēmusi OPCW sertifikātu. Nav saprotams, kāpēc tiek veikti šādi neveikli pasākumi. Mēs uzskatām, ka ekspertu grupai nepieciešama pieeja valdības kontrolētajam aerodromam un incidenta vietai, ko kontrolē bruņotā opozīcija," — iepriekš paskaidroja Lavrovs.

Kremlis jau vairākkārt ir atgādinājis, ka Krievija ir vienīgā valsts, kuras cīņa ar teroristiem Sīrijā ir leģitīma, jo tās spēkus aicinājusi republikas valdība.

Ziņu lente
0