Baltijas monēta ar lietuviešu akcentu

CC BY 2.0 / Kārlis Dambrāns / Latvian EuroЛатвийские евро
Латвийские евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstu 100. gadadienas ietvaros tika pasludināts konkurss par labāko dizainu kopīgai Latvijas, Lietuvas un Igaunijas simtgades piemiņas monētai.

RĪGA, 12. aprīlis – Sputnik. Lietuviešu autora projekts uzvarēja konkursā par labāko monētas dizainu, kuras izlaišana ir paredzēta par godu Baltijas valstu 100 gadu jubilejai, vēsta Sputnik Lietuva.

2018. gadā, Baltijas valstīm jubilejas gadā, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas centrālās bankas izlaidīs piemiņas monētu ar nominālu 2 eiro, veltītu triju valstu izveidošanai pirms 100 gadiem.

No katras Baltijas valsts tika iesniegti divi projekti, informācija par autoriem un to valstīm balsošanas laikā netika atklāta.

Vislielāko balsu skaitu (4277) divu nedēļu balsošanas laikā saņēma jaunā lietuviešu dizainera Justa Petruļa monēta. Piedāvātajā attēlā ir bize, kuras galotnēs atrodas Lietuvas, Latvijas un Igaunijas ģerboņi.

Monēta ir vienāda visām trijām valstīm, atšķiras tikai valstu nosaukumi. Pirms kalšanas projektam vēl ir jāiziet saskaņošana Eiropas Savienībā. Kaut arī konkursā lielākoties piedalījās Baltijas valstu iedzīvotāji (Igaunija – 36%, Latvija – 32%, Lietuva – 25%), bija saņemti balsojumi no citām Eiropas valstīm, kā arī no Japānas, Austrālijas, Argentīnas, Kanādas, ASV, Indijas un Marokas. Kopumā tika saņemtas 14 302 balsis.

Ar uzvarētāju sarakstu var iepazīties mājaslapā.

Ziņu lente
0