Aptauja: eiropieši nosaukuši labējo partiju popularitātes pieauguma iemeslus

© Foto : pixabayОпрос
Опрос - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākā daļa Vācijas, Francijas un Lielbritānijas iedzīvotāju uzskata, ka labējās partijas kļūst populārākas, ņemot vērā migrācijas krīzi, tukšus politiskus solījumus un ekonomisko politiku.

RĪGA, 6, aprīlis — Sputnik. Nesenās socioloģiskās aptaujas liecina, ka Eiropā pieaug galēji labējo partiju popularitāte: UKIP Lielbritānijā, Nacionālā fronte Francijā un AfD Vācijā. Kā vienu no galvenajiem iemesliem šo valstu iedzīvotāji nosauca tukšos valdības solījumus, augsto imigrācijas līmeni un neveiksmīgu ekonomisko politiku, liecina TNS un Sputnik.Viedokļi aptauja.

Saskaņā ar 52% vāciešu, 49% britu un 45% francūžu viedokli, neizpildītie politiķu solījumi ir galvenais galēji labējo spēku popularitātes pieauguma cēlonis. Augstu imigrācijas līmeni Eiropā kā iemeslu norādīja 45% francūžu, 52% vāciešu un 49% britu. Ekonomisko politiku un tās rezultātus nosaukuši 34% Francijas, 17% Vācijas un 49% Lielbritānijas iedzīvotāju.

Полицейский автомобиль в Германии - Sputnik Latvija
Aptauja: 58% sieviešu Vācijā uzskata, ka drošība valstī ir mazinājusies

Franči uzskata par līdzvērtīgiem gan neizpildītus solījumus, gan imigrācijas līmeni (45%). Briti (49%), vācieši (52%) un franči (45%) ir gandrīz vienisprātis par to, ka labējās partijas kļūst populāras imigrācijas jautājumu saasināšanās ietekmē.

Vienlaikus labējās partijas kļūst aizvien populārākas, ņemot vērā vilšanos Eiropas Savienībā. Tā uzskata 29% Francijas, 22% Vācijas un 23% Lielbritānijas iedzīvotāju.

Tāpat galveno iemeslu vidū respondenti sauc ilgstoši vienādās meinstrīma partiju politiskās programmas. Tā uzskata: 21% Francijā, 34% Vācijā, 25% Lielbritānijā. Ar šo tendenci valsts politikas dzīvē aptaujātie saista sociālo reformu nepieciešamību, kuras sen nobriedušas sabiedrībā/ Šo iemeslu nosauca 16% franču, 23% vāciešu, 15% britu.

Grūti atbildēt bija 14% aptaujāto Francijā, 10% Vācijā, 19% Lielbritānijā. Citus iemeslus minēja 6% Francijā, 8% VFR, 5% Apvienotajā Karalistē.

Galēji labējo partiju augošā popularitāte ir ES problēma

Patiešām, pēdējā laikā labējo partiju augošā popularitāte Rietumeiropas valstīs kļūst īpaši pamanāma, pastāstīja Sputnik Latvija politologs, elektorāta procesu izpētes speciālists Andrejs Solopenko.

Piemēram, 2015.gada vasarā Vācijas AfD atbalsts svārstījās 5% robežās, taču tagad tās reitings sastāda aptuveni 10%. Neapšaubāmi, viens no šīs augšanas faktoriem ir masveida bēgļu ieplūšana un migrācijas politikas izgāšanās, ko atzinusi pat AngelaMerkele. Šī paša iemesla dēļ augusi arī Holandes Brīvības partijas popularitāte, kura pēc nesenajām Nīderlandes parlamenta vēlēšanām ieņēma otro vietu, atzīmēja Solopenko.

Savukārt Nacionālās frontes Francijas prezidenta kandidātes Marinas Lepēnas reitings pēdējo gadu laikos nav īpaši mainījies un sastāda aptuveni 25%, piebilda politologs.

"Taču mēs redzam, ka tā saukto meinstrīma politiķu atbalsts ir būtiski mazinājies. Viss tas var liecināt par to, ka franči ir vīlušies esošajās partiju sistēmās to īstenotās politikas rezultātā, taču pagaidām viņi nav gatavi atbalstīt Nacionālo fronti," — uzskata eksperts.

Tai pat laikā Latvijā, kur migrācijas problēma nav tik asa kā Rietumvalstīs, nav novērojama labējo, nacionālistisko partiju atbalsta augšana. Ar kategorisku nostāju pret bēgļu pieņemšanu Nacionālās apvienības reitings ir stabils un sastāda 8-9%.

"Taču, nav izslēgts, ka, ja nelegāla migrācija Eiropas Savienības valstīs turpināsies pašreizējā tempā, tad ir iespējama šo politisko spēku popularitātes augšana ne tikai Rietumos, bet arī Austrumeiropā," — uzskata elektorāta procesu izpētes eksperts.

"Rezultātā Eiropas Savienība būs spiesta steigšus risināt šo problēmu. Pašlaik mēs runājam par galēji labējo partiju popularitātes augšanu, nevis par to nākšanu pie varas, kas nenotika Holandē un, domāju, nenotiks arī Francijā un Vācijā, taču jau pēc četriem gadiem, nākošajā vēlēšanu ciklā, tāda iespēja ir visnotaļ sagaidāma, un tas nozīmē, ka vienoto Eiropu var gaidīt lielas problēmas," — uzsvēra politologs.

Sputnik.Viedokļi ir starptautisks projekts, kura mērķis ir sabiedriskās domas aptauja. Tas sāka darbu 2015. gada janvārī. Par projekta sadarbības partneriem kļuva plaši pazīstamās pētījumu kompānijas Populus, Ifop un Forsa. Projekts Sputnik.Viedokļi regulāri organizē sabiedriskās domas aptaujas Eiropas valstīs un ASV aktuālos sociālos un politiskos jautājumos.

Sputnik ir ziņu aģentūra un radio ar multivides informācijas centriem vairākos desmitos valstu. Sputnik ietver vietnes vairāk nekā 30 valodās, analogo un ciparu apraidi, mobilās lietotnes un lapas sociālajos tīklos. Sputnik ziņas ik dienas iznāk angļu, arābu, spāņu un ķīniešu valodā.

Ziņu lente
0