Politika

Putins: Strīdīgu jautājumu Krievijas un Baltkrievijas starpā vairs nav

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин и президент Белоруссии Александр Лукашенко (слева) в Стрельне, 3 апреля 2017
Президент РФ Владимир Путин и президент Белоруссии Александр Лукашенко (слева) в Стрельне, 3 апреля 2017 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pateicās Krievijas līderim par sniegto iespēju refinansēt Minskas parādus Maskavai, savukārt Vladimirs Putins atzīmēja, ka Krievijas un Baltkrievijas starpā vairs nav strīdīgu jautājumu. Problēmas ar gāzi tiks atrisinātas 10 dienu laikā.

RĪGA, 4. aprīlis – Sputnik. Maskava un Minska vienojušās par naftas un gāzes strīda noregulēšanu, paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Pērn Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Baltkrievija prezidents Aleksandrs Lukašenko tikās Konstantinovas pilī, Sanktpēterburgas piepilsētā divpusējā formātā. Valstu līderi apsprieda esošās savstarpējās valstu attiecības, tirgus ekonomikas aspektus un strīdīgos ar gāzes cenu un Baltkrievijas parādu saistītos jautājumus.

Savstarpējā piekāpšanās

"Mēs vienojāmies par to, ka atrisināsim visus mūsu strīdīgos jautājumus naftas un gāzes jomā. Mēs tos atrisinājām. Vienojāmies par to, kā un kādos termiņos to izdarīsim," — Putina vārdus pēc pārrunu beigām ar Lukašenko citē Sputnik Baltkrievija.

Esošās problēmas tiks atrisinātas tuvākajās 10 dienās, paziņoja Krievijas prezidents.

"Mēs atradām shēmu, kurā mēs saglabājam mūsu pieejas, satuvinām mūsu pozīcijas par cenām. Atradām iespējas savstarpējai piekāpšanai, vienojāmies par to, kā strādāsim šajā sfērā ne tikai 2017., bet arī 2018., 2019.gadā," — teica Putins.

Baltkrievijai būs jāsamaksā Krievijai 720 miljonus dolāru par jau piegādāto gāzi, savukārt paziņoja Krievijas vicepremjers Arkādijs Dvorkovičs.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lukašenko: provokatori Baltkrievijā sponsorēti ar Lietuvas un Polijas starpniecību

Naftas un gāzes strīds starp Krieviju un Baltkrieviju ilgst kopš 2016. gada sākuma, kad Minska paziņoja par negodīgu Krievijas gāzes cenu un vienpusēji nolēma maksāt par to mazāk. Savukārt Maskava paziņoja par beznodevu naftas piegādes samazināšanu kaimiņvalstij, skaidrojot to ar parādu par gāzi un naftas produktu piegādes iztrūkumiem Krievijai. Pēc pēdējiem datiem, Minskas gāzes parāds pārsniedz 700 miljonus dolāru.

Lukašenko nožēlo

Savukārt Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko pārrunu rezultātā pateicās Putinam, piebilstot, ka Maskavai un Minskai ir jāturas kopā.

"Vēlreiz pateicos Jums, Vladimir Vladimirovič. Ļoti nožēloju, ka viss tā sanāca. Bet mums ir jāturas kopā, un tautām tas ir jāredz, ko mēs ar Jums šodien arī demonstrējām," — teica Lukašenko.

Президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
Lukašenko: Minska un Maskava adekvāti reaģē uz NATO nostiprināšanos

Baltkrievijas prezidents uzsvēra, ka starp Minsku un Maskavu šobrīd nav neatrisinātu jautājumu.

"Mēs atrisinājām šos jautājumus. Domāju, ka desmit dienu laikā, kā teica prezidents, mūsu valdības nokārtos visas formalitātes un novirzīs mūsu ekonomikas normālā darba ritmā," — atzīmēja Lukašenko.

Krievijas un Baltkrievijas prezidentu tikšanās ilga dažas stundas. Pēc Putina un Lukašenko divpusējās sarunas, pārrunas turpinājās paplašinātā sastāvā, kurā piedalījās ministri, kā arī Krievijas un Baltkrievijas delegāciju locekļi

Ziņu lente
0