Ukrainas Nacionālā banka tiek turēta aizdomās par līdzekļu izšķērdēšanu

© AP Photo / STFUkrainas Drošības dienesta darbinieki. Foto no arhīva
Ukrainas Drošības dienesta darbinieki. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārbaudes Ukrainas Nacionālajā bankā saistītas ar aizdomām par līdzekļu izšķērdēšanu no iestādes vadības puses – bankā notikusi kratīšana.

RĪGA, 3. aprīlis — Sputnik. Komercbanku refinansēšanai piešķirto līdzekļu izšķērdēšanā, iespējams, vainojama Ukrainas Nacionālās bankas vadība, paziņojis Nacionālā Korupcijas apkarošanas biroja (NKAB) vadītājs Artjoms Sitņiks intervijā telekanālam "1+1", vēsta Sputnik Igaunija.

Nacionālajā bankā notikusi kratīšana un konfiscēta dokumentācija, kas tiks izskatīta amatpersonu varas ļaunprātīgas izmantošanas izmeklēšanas ietvaros. Ierosināta krimināllieta — domājams, bankas vadība ļaunprātīgi izmantojusi savu dienesta stāvokli trešo personu interesēs. Zaudējuma apjoms vēl nav precizēts, taču, iespējams, tas mērojams miljardos grivnu.

"Mēs pārbaudām refinansēšanai paredzēto līdzekļu tēriņus un Nacionālās bankas vadības dalību šajā procesā," — paskaidroja Sitņiks.

Iepriekš NKAB paziņoja, ka Nacionālās bankas ierēdņi tiek turēti aizdomās par to, ka pēc vienošanās ar kolēģiem no komercbankām 2015.-2016.gg. veikuši darbības, kas nodarījušas nopietnu kaitējumu valsts interesēm. Izmeklēšana sākās 2017. gada februārī.

Eiropa tik un tā ir gatava atvērt maciņu Ukrainas labā

1. aprīlī Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņoja, ka Eiropa ir gatava izstrādāt Ukrainas atbalsta ilgermiņa plānu, un viņš nepacietīgi gaida Eiropas partneru tālākos soļus šīs idejas īstenošanai. "Maršala plāna" nianses vēl nav zināmas.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko - Sputnik Latvija
Porošenko gaida palīdzību Ukrainai saskaņā ar jaunu "Maršala plānu "

Tāpat iepriekš kļuva zināms, ka 16. martā Eiropas komisija apstiprinājusi 600 miljonu eiro piešķiršanu Ukrainai — otro finansiālās palīdzības posmu. Kijeva cer saņemt šo naudu jau 3.-7. aprīlī.

Porošenko informēja, ka 3. aprīlī notiks Starptautiskā Valūtas fonda valdes sēde, kurā "tiks pieņemts lēmums par naudas līdzekļu piešķiršanu Ukrainai 1 miljarda dolāru apmērā". Ukrainas līderis uzsvēra, cik svarīgi esot valstij saņemt tik lielu finansiālo palīdzību — pēc viņa vārdiem, tas lielā mērā palielinās valsts zelta un valūtas rezerves un budžeta stabilitāti.

Jautājums par SVF tranšu bija jāizskata jau martā, taču fonds sēdi atlika. Augstākās Radas frakcijas "Batkivščina" līdere Jūlija Timošenko paziņoja, ka šis lēmums saistīts ar liela mēroga korupciju valstī. Taču Ukrainas eksperts, Starptautiskā Bleizera fonda izpilddirektors Oļegs Ustenko ir pārliecināts, ka fonds nav izskatījis jautājumu par tranšu, ņemot vērā izmaiņas Ukrainas makroekonomikā.

Pie tam Ukrainas Finanšu ministrija oficiāli informēja, ka sēde atlikta, ņemot vērā nepieciešamību aprēķināt ekonomiskās sekas, ko nes situācija Donbasā, piemēram, Ukrainas uzņēmumi, kas atrodas valdības nekontrolētajās teritrorijās.

Vienīgais ārējās finansēšanas avots Ukrainā ir SVF programma un ar to saistītās ES programmas. Pie tam Rietumi piekrasa nopietnas strukturālās reformas Ukrainā, kuru starpā tiek minēta demonopolizācija, konkurences attīstība, tiesu reforma un cīņa ar korupciju.

Ziņu lente
0