Stājies spēkā bezvīzu režīms starp Eiropas Savienību un Gruziju

© FB Георгий КвирикашвилиПремьер-министр Грузии Георгий Квирикашвили
Премьер-министр Грузии Георгий Квирикашвили - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gruzijas valdība nosauca Eiropas Savienības bezvīzu režīma stāšanos spēkā par lielu vēsturisku notikumu. Bezvīzu režīms ar ES, tas ir liela mēroga panākums un plašas iespējas Gruzijas pilsoņiem, paziņoja Gruzijas premjerministrs Giorgijs Kvirikašvili.

RĪGA, 28. marts – Sputnik. Sākot ar šodienu stājās spēkā bezvīzu režīms, kuru ieviesa Eiropas Savienība attiecība pret Gruzijas pilsoņiem. Viens no pirmajiem uz Eiropu devās Gruzijas premjerministrs Giorgijs Kvirikašvili, ziņo Sputnik Gruzija. Turpmāk Gruzijas pilsoņi var doties īslaicīgās vizītēs uz Šengenas zonas valstīm bez vīzas (90 dienas no 180). Vīza nebūs vajadzīga tūrismam, biznesa komandējumiem un braucieniem ciemos.

Pieci ilgi gadi

Eiropas Savienība vēl 2012. gadā sāka dialogu par Gruzijas vīzu režīma liberalizāciju. 2013. gada februārī Eiropas Komisija izsniedza Gruzijai pasākumu plānu bezvīzu režīma liberalizācijai, kura nosacījumus valsts veiksmīgi ir izpildījusi, ko Eiropas Komisija apstiprināja 2015. gada decembra ziņojumā.

Eiropas Parlamenta ēka - Sputnik Latvija
ES Padome saskaņojusi ar Eiroparlamentu vīzu atcelšanu Ukrainai

Gruzijā cerēja, ka Eiropas Savienība ieviesīs bezvīzu režīmu jau 2016. gada vasarā, taču jūnija sākumā jautājuma izskatīšana tika atlikta. Šim lēmumam pretojās Vācija, Francija un Itālija. Vēlāk šīs valstis paziņoja par vīzu atcelšanas atbalstīšanu Gruzijai. Galīgo vīzu režīma regulāciju izmaiņas redakciju  2016. gada 13. decembrī saskaņoja Eiropas Savienības Padomes, Eiroparlamenta un Eiropas Komisijas pārstāvji. 20.decembrī izmaiņas apstiprināja ES pastāvīgo pārstāvju komiteja.

2. februārī Eiroparlaments nobalsoja par bezvīzu režīma ieviešanu Gruzijas pilsoņiem. Pēc formālu procedūru nokārtošanas dokuments tika publicēts oficiālajā ES žurnālā.

Liels sasniegums un plašas iespējas

Gruzijas premjerministrs Giorgijs Kvirikašvili Eiropas Savienības bezvīzu režīma stāšanos spēkā nosauca par lielu vēsturisku notikumu. Ar pirmo reisu no Tbilisi starptautiskās lidostas uz Eiropu bez vīzas devās studenti, zinātnieki, masu mediju pārstāvji un Gruzijas valdības locekļi.

"Šodien ir vēsturiska diena – Gruzijas pilsoņiem tagad ir pieejams bezvīzu režīms ar Eiropas Savienības / Šengenas zonas dalībvalstīm. Tas ir liels sasniegums un laba iespēja Gruzijas pilsoņiem labāk iepazīt Eiropas Savienību, vērtības, uz kuru pamatiem stāv Eiropas Savienība, " – teica Kvirikašvili lidostā pirms izlidošanas.

Tā ir laba iespēja studentiem piedalīties dažādās izglītības programmas, atzīmēja viņš.

"Šodien mēs kopā ar studentiem dodamies uz senāko Eiropas kultūras galvaspilsētu – Atēnām, kur mums notiks tikšanās universitātē, kā arī norisināsies politiskās tikšanās. Dienas vidū mēs dosimies uz Eiropas politikas galvaspilsētu – Briseli, kur mēs nosvinēsim šo lielo panākumu, " – teica Kvirikašvili.

Gruzijā notiek plašas Eiropas Savienības bezvīzu režīma svinības. Divu dienu garumā Tbilisi norisinājās koncerti un dažādi izklaides pasākumi. Par svinību centriem kļuva "Jaunā Tiflisa" un Eiropas laukums.

Ziņu lente
0