Politika

ES līderi parakstījuši deklarāciju par savienības nākotni pēc Brexit

© Sputnik / Sergey MelkonovEiropas Savienības dalībvalstu karogi. Foto no arhīva
Eiropas Savienības dalībvalstu karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība būs vienota vai pazudīs, tikai vienoti ES var suverēni strādāt vispasaules arēnā, paziņoja Eiropas Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks.

RĪGA, 26. marts — Sputnik. Eiropas Savienība ir apņēmusies nostiprināt aizsardzību un drošību, tostarp arī sadarbībā ar NATO, ņemot vērā ES dalībvalstu individuālos apstākļus, teikts Romas deklarācijā par ES nākotni, ko parakstīja divdesmit septiņu ES dalībvalstu līderi, kuri paliks savienībā pēc Lielbritānijas izstāšanās.

Deklarācija kļuva par galveno samita rezultātu, kas veltīts Romas līguma 60. gadskārtai (1957.), kas lika pamatus Eiropas Savienībai.

"Savienība ir apņēmusies nostiprināt kopējo drošību un aizsardzību, tostarp arī sadarbībā līdztekus Ziemeļatlantijas organizācijas līgumam, ņemot vērā nacionālos apstākļus un tiesiskās saistības," — ES līderu paziņojumu citē RIA Novosti.

Viņi uzsvēra, ka Eiropas Savienība "sadarbojas ar ANO un atbalsta uz noteikumiem balstītu daudzpusēju sistēmu, lepojas ar savām vērtībām un aizsargā savus iedzīvotājus, sekmē brīvu un taisnīgu tirdzniecību un pozitīvu globālo politiku".

Tusks: Eiropas Savienība būs vienota vai pazudīs

Eiropas Savienība būs vienota vai pazudīs, tikai vienoti ES var suverēni strādāt vispasaules arēnā, paziņoja Eiropas Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks.

Uzstājoties ES jubilejas samitā Romā, Tusks atgādināja, ka pirms 60 gadiem Eiropas Savienības dibinātāji "neapsprieda kustību dažādos ātrumos" — principu, ko izvērtē dažas Rietumeiropas valstis. tas paredz vairāku ES valstu lielāku integrāciju noteiktos jautājumos. Donalds Tusks atgādināja, ka "viņi ieguldījuši visus spēkus Eiropas vienotībā".

"Sakiet, kāpēc mums tagad jāzaudē pārliecība par savienības mērķiem? Tikai tāpēc, ka tāda ir mūsu realitāte vai tāpēc, ka mums ir apnicis, mēs esam noguruši? Vai nu mēs būsim vienoti, vai mūsu nebūs vispār. Tikai apvienotā Eiropa var suverēni strādāt attiecībā uz citām pasaules valstīm," — paziņoja Eiropas Padomes priekšsēdētājs, kura uzrunu translēja Eiropas Komisijas dienesti.

ES samits notiek Kapitolija muzejā nesen atjaunotajā zālē, kurā 1957. gada 25. martā tika parakstīts līgums par Eiropas ekonomiskās kopienas izveidi.

Ziņu lente
0