Mediji: banka no Latvijas iesaistīta miljonu dolāru atmazgāšanas lietā

© AFP 2023 / Ilmars Znotinsuzņēmuma "Trasta Komercbanka" karogs
uzņēmuma Trasta Komercbanka karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākā daļa naudas starptautiskajā naudas atmazgāšanas shēmā nākusi no bijušām padomju republikām, pēc tam uz Moldovu un Latviju, pāri ES robežai.

RĪGA, 24. marts — Sputnik. Trasta komercbanka piedalījusies "netīrās" naudas atmazgāšanā no Krievijas, raksta Somijas teleradio kompānija Yle.

Iepriekš laikraksts The Guardian paziņoja, ka 17 lielas Lielbritānijas bankas, ka arī ārvalstu bankas piedalījušās vērienīgā 740 miljonu dolāru atmazgāšanas shēmā no Krievijas ar nosaukumu "Vispasaules mazgātava" (The Global Laundromat). Saskaņā ar laikraksta rīcībā esošo informāciju, vismaz $20 miljardi tika pārskaitīti no Krievijas laikā no 2010. līdz 2014. gadam. Tomēr reālais skaitlis varētu sasniegt ap 80 miljardiem dolāru.

Президент Украины Петр Порошенко - Sputnik Latvija
Porošenko ieviesis sankcijas pret Ukrainā strādājošajām Krievijas bankām

Pēc sākotnējām aplēsēm, noziedzīgajā shēmā bija iesaistīti līdz 500 cilvēki, "ieskaitot oligarhus, baņķierus no Maskavas un ar FDD saistītas personas". Korupcijas un organizētās noziedzības izmeklēšanas projekta (Organised crime and Corruption pārskata projekta OCCRP) pārstāvji un Krievijas "Novaja gazeta" saņēma datus no anonīmiem avotiem.

Pēdas ved uz 96 valstīm un uz anonīmu Londonas reģistrācijas palātā reģistrētu firmu tīklu. Izmeklētāji atklājuši noziedzīgu shēmu, kurā ietvaros iespējamie noziedznieki Krievijā pārskaitīja miljardiem dolāru no Krievijas uz bankas kontiem Latvijā un Moldovā. Atzīmēts, ka britu un ārzemju bankas ar birojiem Londonā izveduši 738,1 miljonu dolāru darījumos, kuros ietilpstot "netīrā" nauda no Maskavas.

Vēlāk Lielbritānijas finanšu ministra vietnieks Saimons Kirbijs paziņojis, ka valsts finanšu iestādes pārbaudīs faktus par naudas atmazgāšanu no Krievijas, ko publicēja laikraksts Guardian.

Pēc noziedzīgās shēmas, kompānijas nosūtīja skaidro naudu uz kontu Moldovā, tad uz Latviju, šķērsojot ES robežu, vēsta Yle.

Viltotie aizdevumi tika apmaksāti no naftas kompāniju kontiem Trasta komercbankā. Kā paziņojusi Latvijas Finanšu ministrijas direktora vietniece Maija Treija, valdība lūdza Eiropas Centrālo banku atsaukt Trasta licenci jau 2016. gada martā.

"Trasta Komercbanka tika izmantota, lai iepludinātu naudu no bijušām padomju republikām ES finanšu sistēmā," — teica Treija.

Tāpat Yle norāda, ka naudas atmazgāšanas shēmā bija iesaistītas arī somu bankas. Saskaņā ar izmeklēšanas materiāliem, 20 miljoni eiro tika pārsūtīti caur Nordea un citām bankām Somijā, turklāt daļa naudas tika izmantota kažokādu, datoru, būvmateriālu un elektrisko instrumentu iegādei.

Tomēr lielākā naudas daļa tika nosūtīta uz Moldovas un Latvijas bankām.

Swedbank ēka Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
"Swedbank" klientu lokā ir ap 5000 politiski nozīmīgu personu

Ziņojumā arī sniegta informācija par to, ka shēmā bija iesaistīti 28 uzņēmumi, kuri strādā vai atrodas Somijā.

Periodā no 2013. līdz 2014. gadam no Trasta komercbankas bankas Latvijā un Moldincondbank Moldovā uz Somiju tika pārskaitīti 19 miljoni eiro.
Saskaņā ar izmeklēšanas materiāliem, tikai 16 miljoni tika nosūtīti caur Skandināvijas banku ķēdes Somijas Nordea nodaļām.

Nordea atteikusies sniegt komentārus šajā jautājumā, norāda mediji.

"Vispasaules mazgātava" darbojusies arī citas bankas. Piemēram, OP Bank pārraudzīja darījumus 1,5 miljonu eiro vērtībā, un Danske Bank ir vienkāršojusi 400 tūkstošu eiro pārskaitījumus no Latvijas un Moldovas bankām.

Trīs shēmā iesaistītas kompānijas nodarbojās ar kažokādām, četras — ar transportu un sešas strādāja būvniecības rūpniecībā. Izmeklēšana arī tur aizdomās darījumus, kuru ietvaros veikta apmaksa, kas pārskaitīta dzērienu ražotājiem un svētku organizatoriem no Somijas.

Ziņu lente
0