Luganska un Ukrainas BS apsūdz viens otru par munīcijas noliktavas aizdedzināšanu Harkovas apgabalā

© REUTERS / HANDOUTHarkovas apgabalā deg armijas noliktava
Harkovas apgabalā deg armijas noliktava - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Luganska noraidījusi Ukrainas bruņoto spēku apsūdzības par diversiju un paziņoja, ka BS uzspridzinājuši noliktavu, lai slēptu liela mēroga zādzības.

RĪGA, 24. marts — Sputnik. Pašpasludinātā Luganskas Tautas Republika noraidījusi apsūdzības par diversiju munīcijas noliktavā Harkovas apgabalā, aģentūrai RIA Novosti paziņoja LTR Tautas milicijas oficiālais pārstāvis Andrejs Maročko.

Trešdienas naktī izcēlās ugunsgrēks munīcijas noliktavā Balaklejas pilsētā, kas noveda pie lādiņu detonācijas. Ukrainas kara prokurors Anatolijs Matioss paziņoja, ka sākotnējie dati liecina par to, ka ugunsgrēks noliktavās izcēlies diversijas rezultātā.

"UBS (Ukrainas Bruņotie spēki — red.) pārdeva munīciju un, uzzinājuši par Ukrainas aizsardzības ministra vietnieka bruņojuma jautājumos Pavlovska vizīti, noliktavas vadība organizēja diversiju — sprādzienu šajā noliktavā ar mērķi slēpt liela mēroga iztrūkumu," — pastāstīja aģentūras sarunbiedrs.

Savukārt Ukrainas Drošības dienesta vadītājs Vasilijs Gricaks informēja, ka galvenā ir versija par to, ka ugunsgrēks munīcijas noliktavās Balaklejas pilsētā Harkovas apgabalā noticis diversijas rezultātā.

"Tomēr pirmajā vietā ir versija par to, ka nenoskaidrotas personas — teiksim tā, lai arī nojaušam, kā interesēs tas, iespējams, izdarīts, — rīkojušās ar nodomu. Ierosināta krimināllieta atbilstoši 113. pantam — diversija," — teica Gricaks ceturtdien brīfingā.

Aculiecinieki stāstījuši, ka pirms ugunsgrēka izcelšanās munīcijas noliktavās dzirdējuši skaņu, kas atgādinājusi bezpilota lidaparātu dūkoņu, ceturtdien paziņoja Ukrainas galvenais kara prokurors Anatolijs Matioss.

"Diennakts apsardzes darbinieku nopratināšanā noskaidrojās, ka pirms sprādziena bijusi dzirdama lidaparāta dzinēja skaņa, kas līdzinājusies bezpilota lidaparātu skaņai. Pēc tam divās vietās vienā no laukumiem atskanējuši sprādzieni," — paskaidroja Matioss.

Ukrainas Bruņoto spēku sabiedrisko sakaru pārvaldes priekšnieka vietnieks Juzefs Venskovičs informēja, ka noliktavas ugunsgrēkā un munīcijas detonācijā, kas izcēlās pl. 8.00 (pēc Latvijas laika), cietušo nav.

Atklāti seši iedzīvotāju evakuācijas punkti, kuri spiesti pamest mājas, ņemot vērā ugunsgrēku munīcijas noliktavā, informēja Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Zorjans Škirjaks.

Viņš norādīja, ka negadījuma seku likvidācijā un vietējo iedzīvotāju evakuācijā iesaistīta nepieciešamā tehnika, kā arī pasažieru autobusi un ātrās palīdzības mašīnas.

"Evakuētajiem iedzīvotājiem atklāti seši evakuācijas punkti (to skaitu iespējams palielināt), organizēta ēdināšana, ūdens piegāde un veselības aprūpe. Iespējamajā trāpījumu zonā atslēgta gāzes un elektrības padeve. Pasažieru transporta kustība caur Balaklejas dzelzceļa staciju ir apturēta un rezervēta atbilstoši rezerves shēmai," — Škirjaka teikto citē iestādes preses dienests.

Pēc viņa vārdiem, kārtības nodrošināšanai piesaistīti 300 Nacionālās policijas darbinieki. Notikuma vietā ieradies iekšlietu ministra pirmais vietnieks Sergejs Jarovojs.

Munīcijas sprādzienu iespējamo trāpījumu zonā Harkovas apgabalā dzīvo aptuveni 35 tūkstoši cilvēku, informēja Ukrainas galvenais kara prokurors.

"Precizētas iespējamās šķembu izplatības vietas un iespējamās vietas, kurās radušies draudi vietējiem iedzīvotājiem… Kopējais iedzīvotāju skaits, kas mīt šajā teritorijā, pārsniedz 35 tūkstošus cilvēku," — paziņoja Matioss.

Pieņemts lēmums divkārt palielināt iedzīvotāju evakuācijas rādiusu rajonā Harkovas apgabalā, no pieciem līdz desmit kilometriem, paskaidroja prezidenta preses sekretārs Svjatoslavs Cegolko.

Ukrainas Valsts robežsardzes dienests pastiprinājis austrumu robežas apsardzi, ņemot vērā ugunsgrēku un sprādzienus Harkovas apgabalā, informēja dienesta preses centrā.

Ukrainas Kara prokuratūra ierosinājusi krimināllietu atbilstoši pantam "nolaidība" sakarā ar ugunsgtēku munīcijas noliktavā Harkovas apgabalā.

Ziņu lente
0