11. septembra terorakta upuru radinieki iesnieguši prasību pret Saūda Arābiju

© AP Photo / Chao Soi Cheong2001. gada 11. septembra terorakts. Foto no arhīva
2001. gada 11. septembra terorakts. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kolektīvā prasība 800 cilvēku vārdā iesniegta Manhetenas federālajā tiesā. Prasītāji vēlas saņemt no Saūda Arābijas valdības zaudējumu materiālo kompensāciju.

RĪGA, 21. marts — Sputnik. 2001. gada 11. septembra terorakta upuru tuvinieki ASV iesnieguši kolektīvu prasību pret Saūda Arābiju, ko viņi apsūdz par teroristiskā grupējuma "Al Kaida" finansēšanu un atbalsta sniegšanu, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz dokumentu, ko publicējis portāls BuzzFeed.

Kolektīvajā prasība 800 cilvēku vārdā un 135 lappusēm norādīti teroraktu rezultātā bojāgājušo cilvēku vārdi un viņu ģimenes locekļi. Prasība tika iesniegta pirmdien Manhetenas federālajā tiesā. Prasītāji vēlas saņemt no Saūda Arābijas valdības zaudējumu materiālo kompensāciju. Kompensācijas apmēri netiek norādīti.

Террористический акт в Нью-Йорке 11 сентября 2001 года. Кадры из архива - Sputnik Latvija
Video
Terorakts Ņujorkā 2001. gada 11. septembrī. Kadri no arhīva

Prasības teksts liecina, ka vairākām Saūda Arābijas labdarības organizācijām un valsts iestādēm bijuši sakari ar Usamu ben Ladenu. Saūda Arābijas valdība tiek apsūdzēta par to, ka tā zinājusi par vismaz triju teroristu sakariem ar "Al Kaidu".

"Saūda Arābija bija divkosīga. ASV un citu rietumvalstu priekšā tā publiski vēstīja, ka cīnās ar "Al Kaidu" un terorismu, taču vienlaikus, kā sīki aprakstīts šajā dokumentā, personas, kas darbojās Saūda Arābijas valdības vārdā, sniedza "Al Kaidai" nozīmīgu materiālo atbalstu, teikts prasības tekstā, ko citē BuzzFeed.

Atzīmēts, ka bez Saūda Arābijas atbalsta teroristiem nebūtu izdevies veikt 11. septembra teroraktu. "Rezultātā Saūda Arābijas karaliste ir atbildīga prasītāju priekšā par zaudējumiem — bojāeju un traumām 11. septembra uzbrukumu rezultātā," — teikts dokumentā.

Kapitolijs Vašingtonā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Mediji: jauna likuma dēļ Saūda Arābija draud ASV ar sekām

Iepriekš ASV Kongresā tika pieņemts likums, kas deva iespēju 11. septembra teroraktu upuru mantiniekiem iesūdzēt tiesā Saūda Arābiju, ņemot vērā, ka lielākā daļa teroristu bija tās pilsoņi. ASV prezidents Barakst Obama noteica veto Kongresa pieņemtajam likumprojektam, taču Senāts pārvarēja veto ar 97 balsīm pret 1. Šāda veida veto pārvarēšana ASV Kongresā notika pirmo reizi Obamas administrācijas darbības laikā.

Jau 2016. gada oktobrī amerikāniete, kuras dzīvesbiedrs gāja bojā 2001. gada 11. septembra teroristiskajā uzbrukumā, iesniedza pirmo prasību pret Saūda Arābiju.

Ziņu lente
0