Labdarības fonds atbalsta Latvijas sakrālo mantojumu

© Foto : PixabayЦерковные колокола
Церковные колокола - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rietumu Bankas labdarības fonds pieņem pieteikumus no Latvijas reliģiskajām kopienām, kas saistīti ar nacionālā kultūras mantojuma pieminekļu un interjera objektu restaurāciju un saglabāšanu.

RĪGA, 18. marts — Sputnik. Rietumu Bankas labdarības fonds sadarbībā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju izsludina projektu konkursu "Latvijas sakrālais mantojums".

Šogad akcija noritēs jau sesto reizi. Labdarības projekta mērķis – sekmēt Latvijas sakrālās arhitektūras un mākslas pieminekļu saglabāšanu un restaurāciju. Pieteikumi dalībai konkursā tiks pieņemti līdz 18. aprīlim.

Домский собор - Sputnik Latvija
Domstarpības Latvijas luterāņu baznīcā

Žūrija izskatīs pieteikumus baznīcas ēku, torņu un kupolu restaurācijai, kā arī projektiem, kas saistīti ar atsevišķu unikālu interjera priekšmetu, piemēram, altāra gleznu, lustru vai kroņlukturu saglabāšanu.

Fonda valdes priekšsēdētāja Inga Šīna pastāstīja, ka atbalsts Latvijas reliģiskajām kopienām ir labdarības projekta darbības svarīgākais virziens.

"Šo darbu mēs turpināsim, jo vienmēr ir jāpieliek īpašas pūles, lai saglabātu vēsturiskās ēkas un artefaktus, kuru stāvokli neizbēgami ietekmē laiks un cilvēku rīcība. Nav svarīgi, vai baznīca atrodas lielā pilsētā vai nelielā novadā, svarīgi ir tas, cik aktīvi ir baznīcēni, cik mērķtiecīgi viņi darbojas, saglabājot savas sakrālās ēkas," — stāstīja Šīna.

Pieteikumu atbalsta saņemšanai var nosūtīt jebkura Latvijā reģistrēta reliģiska organizācija vai biedrība, kuras īpašumā ir valsts vai vietējas nozīmes valsts aizsardzībā esošs piemineklis.

Šogad konkursa finansējums sasniegs 25 tūkstošus eiro, pie tam vienam projektam iespējams piešķirt līdz 5 tūkstošus eiro.

Konkursa žūrijā strādās fonda pārstāvji un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas darbinieki, kuru pieredze un kompetence ļaus izvērtēt nepieciešamību saglabāt objektus.

"Kultūras mantojums ir vērtība, kas pieder ne vien mūsdienu, bet arī nākotnes sabiedrībai, tāpēc ir tik svarīgi atbalstīt labas gribas izpausmes – praktiski, profesionāli un kvalitatīvi," – paziņoja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis.

ASV - Sputnik Latvija
Latviešus arvien mazāk satrauc kultūras amerikanizācija

Viņš uzskata, ka konkurss varētu palīdzēt glābt no iznīcības dažādus vēsturiski nozīmīgus objektus vai to elementus, kas diezin vai varētu saņemt finansējumu no citiem avotiem.

Projektu konkurss "Latvijas sakrālais mantojums" pastāv no 2012. gada. Šajā laikā fonds sniedzis palīdzību 35 baznīcām visā Latvijā par kopējo summu vairāk nekā 116 tūkstošu eiro apmērā.

Pērn konkursa ietvaros tika sniegts atbalsts Bikavas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcai; Landskoronas Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcai; Landzes Evaņģēliski Luteriskajai baznīcai; Ludzas Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas Romas katoļu baznīcai; Moskvinas vecticībnieku kopienas lūgšanu namam; Smiltenes Evaņģēliski Luteriskajai baznīcai.

Ziņu lente
0