Polijas valdība satraukta par Tuska atkārtotu ievēlēšanu EP priekšsēdētāja amatā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasEiropas Padomes prezidents Donalds Tusks
Eiropas Padomes prezidents Donalds Tusks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības dalībvalstu līderi atkārtoti ievēlēja Donaldu Tusku Eiropas Padomes priekšsēdētāja postenī uz 2,5 gadiem.

RĪGA, 10. marts- Sputnik. Donalda Tuska atkārtota ievēlēšana Eiropas Padomes vadītāja postenī nenes neko labu Eiropai, paziņojusi Polijas valdošās partijas "Likums un taisnīgums" oficiālā pārstāve Beāta Mazureka.

Ceturtdien samitā ES dalībvalstu līderi pagarināja Tuska mandātu Eiropas Padomes priekšsēdētāja amatā uz 2,5 gadiem, neskatoties uz Polijas vēlmi pārcelt vēlēšanas. Tiek ziņots, ka Tuska kandidatūru nav atbalstījusi tikai viena ES valsts — Polija, kura izvirzīja citu kandidātu uz šo amatu — eirodeputātu Jaceku Sariušu-Voļski.

Donalds Tusks - Sputnik Latvija
Skandāls Eiropas Parlamentā: Polija iebilst pret Donaldu Tusku

"Pēc mūsu domām, lēmums par Donalda Tuska atkārtotu ievēlēšanu nenāks par labu Eiropai. Pirmo reizi vēsturē netika ņemta vērā kandidāta izcelsmes valsts balss. ES vajadzētu rēķināties ar katras dalībvalsts viedokli," — Mazurekas teikto citē RIA Novosti.

Savukārt Polijas opozīcijas partijas "Novočesna" līderis Rišards Petru paziņojis, ka Polijas valdība cietusi sakāvi viņu pašu organizētajā kampaņā pret Tusku.

"Tas ir briesmīgs poļu diplomātijas kauns. Nekad vēl Polija nav zaudējusi nevienu "maču" ar šādu rezultātu. Visa šī kampaņa ir novedusi pie nopietna valsts statusa krituma pasaulē," — uzskata Petru.

Viņaprāt, "Polija novēršas no Eiropas".

"Likums un taisnīgums" neizprot Eiropā notiekošos procesus, neizprot, ka nepieciešams kompromiss," — uzsvēra opozīcijas politiķis.

Eiropas Parlamenta vadītājs Antonio Tajāni savukārt nosaucis Polijas valdības iebildumus pret Tuska atkārtotu ievēlēšanu EP vadītāja amatā par Polijas iekšējām problēmām.

Pats Donalds Tusks pateicās tiem, kuri atbalstīja viņa kandidatūru EP vadītāja amatā.

"Paldies, ka turējāt par mani īkšķus, un par sirsnīgo atbalstu. Tas līdzēja," — uzrakstījis Tusks savā mikroblogā Twitter.

Viņš arī pateicās ES līderiem par atkārtotu ievēlēšanu un solījis darīt visu iespējamo, lai ES kļūtu labāka.

"Esmu pateicīgs par uzticību un pozitīvo Eiropas Padomes vērtējumu. Darīšu visu iespējamo, lai padarītu ES labāku," — paziņoja Tusks.

Uzstājoties Eiropas Padomes sēdē pēc atkārtotās ievēlēšanas procedūras, kurā viņš pats nepiedalījās, Tusks paziņojis, ka līderu lēmums "ir simboliska vienotības izpausme, lai cik paradoksāli tas būtu". "Es strādāšu ar jums visiem bez jebkādiem izņēmumiem, jo es stingri atbalstu vienotu Eiropu," — sacīja Eiropas Padomes priekšsēdētājs.

Ziņu lente
0