Iļja Šnaiders – transhumānisma piekritējs

© Sputnik / Робертс ВицупсIļja Šnaiders
Iļja Šnaiders - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar cilvēku, kuram pirmajam Latvijā zem ādas parādījies datorčips, vajadzētu runāt par tehnoloģijām un cilvēces nākotni, taču mūsu saruna drīzāk būs par reliģiju, ticību un mūžīgajām vērtībām.

NFC (Near Field Communication) čips ir neliela zem ādas uz labās rokas iešūta stikla kapsula. Tā saglabā digitālo informāciju pēc e-talona, bankas vai klienta kartes principa. Ar tā palīdzību var piekļūt elektroniskām ierīcēm, piemēram — mobilajam telefonam, vai atvērt durvis ar elektronisko atslēgu un reģistrēt klienta kartes pie kases veikalā.

- Vai ir kādi jautājumi, uz kuriem jūs nevēlaties atbildēt?

— Principā nav.

- Ģimene, reliģija?

— Par reliģiju man ir bezjēdzīgi jautāt, jo es sākšu runāt nelabas lietas par ticīgajiem un tas var slikti beigties. Mani tas apmierina. Tas neapmierina apkārtējos.

- Tātad jūs neesat kristietis?

— Nē. Absolūti nē. Pārliecināts ateists.

- Jūs neticat nekādiem augstākiem spēkiem?

— Neticu! Es neticu pats un lieku arī apkārtējiem atteikties no tā, ka viņi tic. Tas gan sanāk ļoti reti.

- Tātad jūs uzskatāt, ka cilvēks ir radības kronis?

— Jūs jautājat no bioloģijas vai zinātniski tehniskā viedokļa? Iespējams, ka uz ne tik tuvām zvaigznēm pastāv attīstītākas civilizācijas, tāpēc es nesaukšu cilvēku par radības kroni. Taču no tām, ko es zinu, tās ir pašas interesantākas organizētās būtnes.

- Es gribētu nolasīt jums kādu Bībeles citātu…

— Es zinu, kurš tas ir…

"Un tas panāca to, ka visi lielie un mazie, bagātie un nabagie, brīvie un vergi uzspiež zīmi uz savas labās rokas vai pieres, lai neviens nevarētu ne pirkt, ne pārdot, kam nav šīs zīmes — zvēra vārda vai viņa vārda skaitļa".

Jāņa atklāsmes grāmata 13.n. 16.-17. p.

- Tātad jūs apzināties šīs darbības visai simbolisko nozīmi?

— Protams. Man ir arī pietiekami daudz tetovējumu. Viss sakrīt. (smaida).

- Es esmu pirmais, kas jums piemin šo Bībeles citātu?

— Protams, nē. Klātienē nav pieminējuši, bet Facebook — regulāri.

- Ko jūs viņiem atbildat?

— Ziniet — neko. Ar reliģiozu cilvēku ir grūti strīdēties. Es esmu gatavs strīdēties ar reliģiozu cilvēku, ja šis cilvēks ir man tuvs. Tādā gadījumā viņa reliģiozitāte kļūst par apdraudējumu man. Jo man ir jāsaglabā normāls morālais stāvoklis. Gan mans, gan tā cilvēka. Ja tas ir svešs cilvēks, tad es neko neatbildu, jo, ja cilvēkam ir prāts un smadzenes, tad reliģija viņam nav vajadzīga. Ja viņam nav smadzeņu, tad kā ar viņu runāt… Var pasmieties, var kādu joku piemeklēt.

- Jūs plānojat pilnībā pāriet uz bezskaidras naudas norēķiniem?

— Es esmu par to domājis. Tas ir kutelīgs jautājums. Esmu domājis vai vispār var izdzīvot tikai ar bezskaidras naudas norēķiniem. Var! Tagad jau var. Ja vien visi viņa ienākumi ir pilnībā legāli. Pat ne krimināli, bet tiem jābūt pilnībā legāliem. Alga aploksnē neskaitās.

© Sputnik / Робертс ВицупсIešūts čips labajā rokā
Вшитый чип на правой руке - Sputnik Latvija
Iešūts čips labajā rokā

- Jūs esat domājis, ka skaidra nauda ir vienīgais cilvēka nosacītas brīvības garants? Ja sabiedrība pāries tikai un vienīgi uz bezskaidras naudas norēķiniem, jūs varat tikt pakļauts pilnīgai kontrolei.

— Mani tas neuztrauc. Skaidra nauda ir vajadzīga tikai tad, ja ir nelegāli ienākumi. Man nav mānijas, ka kāds mums seko un vada. To ir daudz vienkāršāk izdarīt ar citiem līdzekļiem, nekā ar naudu. Kāds baidās, ka masonu līga izseko viņa darbības ar Rimi vai Maximas kartēm. Masonu līga to noteikti nedara, bet VID to var darīt. Tādā gadījumā, protams, labāk ir izmantot skaidru naudu.

- Ko jūs darīsiet kara laikā? Banku norēķini visticamāk nedarbosies?

— Skatoties par kādu karu ir runa. Ja runājam par lokālu konfliktu, tad viss darbosies. Internets kara laikā tā ir atsevišķa "māksla". Ir speciālisti, kas to var nodrošināt. Esmu sekojis interneta attīstībai Libānas konflikta laikā — viss no vadiem pārgāja uz radio signāliem. Telefonija turpināja darboties, viss darbojās. Ja runāt par globālu karu, tad visas vērtības, gan morālās, gan materiālās strauji mainīs savu vērtību un nebūs nozīmes ne skaidrai, ne bezskaidrai naudai. Kāds mainīs mēbeles pret maizi, kāds zeltu pret ūdeni utt. Mani tas, protams, baida, bet, ja es tur neko nevaru mainīt, tad man negribās par to domāt.

- Ko simbolizē jūsu tetovējums?

— Simbolu tur nekādu nav, es esmu transhumānisma piekritējs.

- Izskaidrosiet terminu?

— Transhumānisms ir tehnisku risinājumu un uzlabojumu integrēšana cilvēka ķermenī. Tas, kas var uzlabot viņa dzīves kvalitāti. Mākslīgās locītavas un orgāni. Tas laiks neizbēgami pienāks. Principā šis tetovējums simbolizē transhumānismu. Jau tagad ir bioniskās rokas. Pagaidām gan to darbība izskatās briesmīgi, bet es ticu, ka pienāks laiks, kad tās darbosies normāli. Un iespējams iekšpusē tās izskatīsies tā. (smaida).

© Sputnik / Робертс ВицупсTetovējums ar biomehānikas elementiem
Татуировка с элементами биомеханики - Sputnik Latvija
Tetovējums ar biomehānikas elementiem

- Nosauciet lūdzu jūsuprāt trīs svarīgākās cilvēka garīgās vērtības. Ko jūs mācītu bērniem?

— Smags jautājums. Kas būtu jāmāca bērniem… Neesmu speciālists. Kas man ir svarīgi cilvēkos — humora izjūta. Ja cilvēkam ir humora izjūta, tas nozīmē, ka viņš ir gudrs. Stulbam cilvēkam nav humora izjūtas. Tā ir svarīga. Pārējais… Negribās lietot banālos terminus — godīgums, tikumība… Nezinu. Varbūt ir ļauni ģēniji, bet man šķiet, ka gudrs cilvēks ir labs cilvēks.

Ziņu lente
0