Dānijā skolnieks, pildot mājasdarbus, atracis vācu lidmašīnu

© Sputnik / Евгения Новоженина / Pāriet pie mediju bankasArheoloģiski izrakumi
Arheoloģiski izrakumi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Četrpadsmit gadus vecs pusaudzis un viņa tēvs ar metāla detektora palīdzību laukā netālu no Birkelses pilsētas atraduši vācu kara lidmašīnas atlūzas ar pilota mirstīgajām atliekām un personīgajām mantām; muzejs uzskata, ka šīs ir pirmais šāda veida atradums Dānijas teritorijā.

RĪGA, 9. marts — Sputnik. Skolnieks no Birkelses pilsētas Dānijas ziemeļos, pildot mājas uzdevumu vēsturē, atradis Otrā pasaules kara vācu lidmašīnas vraku, ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz telekanālu CNN. "Messerschmit" kabīnē atradās pilota mirstīgās atliekas.

Danielam Kristiansenam skolā bija uzdots atrast "kaut ko vecu", lai parādītu nodarbībā. Zēna tēvs Klauss pastāstīja telekanāla korespondentam, ka viņi izgājuši laukā ar metāla detektoru, cerot atrast kaut vai vecu šķīvi.

Tomēr atradums pārspējis visas cerības: Kristianseniem nācās lūgt kaimiņiem nelielu ekskavatoru un izrakt 7-8 metrus dziļu bedri. Dāņi pastāstīja, ka sākumā atraduši vairākus metāla atlūzu fragmentus, bet vēlāk ieraudzījuši arī apģērba fragmentus un pilota mirstīgās atliekas.

Dzintars no Kaļiņingradas apgabala - Sputnik Latvija
Kaļiņingradā atrasts milzīgs dzintara tīrradnis

Zēna tēvs pastāstīja, ka vectēvs esot stāstījis par to, kā 1944. gadā šajā rajonā avarējusi vācu lidmašīna. Speciālisti pieļāva, ka lidmašīna bija izgatavota vācu uzņēmumā Messerschmitt. Kabīnē tika atrasti pilota dokumenti un daļa viņa personīgo mantu. To starpā minēti pāris prezervatīvu un Olborgas bāzes ēdnīcas taloni.

Darbam atraduma vietā tika piesaistīti sapieri, lai izslēgtu sprādziena iespēju. Muzejā, kur Kristianseni nodeva atradumu, uzsākta pilota personības noskaidrošana. Muzeja darbinieki uzskata, ka tas ir īpašs atradums — Otrā pasaules kara laika vācu lidmašīna Dānijas teritorijā atrasta pirmo reizi.

Ziņu lente
0