Viedoklis

Šī dūkšana kaut ko nozīmē, jeb Edgara Rinkēviča "Trojas truba"

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankas"Ziemeļu straume"
Ziemeļu straume - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Protams, var jau visu ko domāt par mūsu ārējo lietu ministru Edgaru Rinkēviču. Taču neviens nenoliegs, ka viņš ir attapīgs. Rinkēviča attapību salīdzināt var tikai ar paša Vinnija Pūka intuīciju un smalko dzirdi. Un vēl Vinnijs Pūks teicis slavenos vārdus "ja tu dūc, tad tāpēc, ka tu esi bite".

Taču tur runa bija par koku. To neaiztiec, tas — Latvijas ekonomikas un eksporta labklājības pamats. Toties te runa ir par trubu, kas gluži kā pistole pielikta pie vecīgās Eiropas pakauša, — gāzesvadu "Ziemeļu straume 2". Lieta tāda, ka mūsu ministrs simboliski pielicis ausi pie tās caurules. Un sadzirdējis dūkšanu, kas noteikti kaut ko nozīmē. Varbūt viņš pat iekšā saklausīja pakavu dunu, kluso švirkstēšanu, ar kādu pret trubas iekšpusi trinas pieklājīgo cilvēku neskūtie vaigi, pusbalsī dziedātu "No taigas līdz pat britu jūrām" un klusu, voilokā ietītu glāžu sašķindināšanu.

Строительство морского участка газопровода в акватории Черного моря. - Sputnik Latvija
Igaunijas izlūkdienests uzskata, ka Krievijas gāzesvadi negatīvi iespaidos ES

Lai nu būtu, kā būdams, taču Rinkēvičs ir zibenīgi novērtējis stāvokli un identificējis briesmas. Varbūt viņš pat ir izglābis Eiropu, ziņojot, ka Krievija "Ziemeļu straumi" izmanto Trojas zirga lomā. Aizbildinoties ar nepieciešamību aizsargāt gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" no teroristiskiem uzbrukumiem, Kremlis varēs pārsviest uz Eiropu savus bruņotos spēkus. Tik drosmīgu domu Latvijas ĀM vadītājs izteica Saeimas Ārlietu komisijas sēdē. 

Vēl Rinkēvičs "Ziemeļu straumes 2" kritikai izmantoja arī ierastākus argumentus. Kā jau tradīcija liek, viņš pārmeta projektam negatīvu ietekmi uz apkārtējo vidi un sūkstījās, ka līdz ar tās parādīšanos Ukraina zaudēs Krievijas gāzes tranzītu savā teritorijā.

Taču te nu Rinkēviča izteikumi kļūst pretrunīgi. Ja krievi izbūvētu gāzes vadu pāri Nežaļežnajai, Putins bez kādiem traucēkļiem pa to trubu aizvedīs karavīrus pa taisno līdz Ļvovai un Viņņicai un uzbruks Ukrainai mīkstajai pavēderei! Kas viņu aizkavēs? Neviens. Pat ne Vinnijs Pūks. Un pašā Latvijā Inčukalna pazemes gāzes glabātuve jau sen būtu līdz pat lūpai pilna ar Pleskavas desantniekiem un pārvērstos par Krievijas armijas bāzi.

Gazprom - Sputnik Latvija
"Gazprom" gatavs piegādāt ES tik daudz gāzes, cik nepieciešams

Vispār jau Rinkēviča ideja izmantot eksportu kā ieganstu iebrukumam citās valstīs patiešām ir spīdoša. Man šķiet, ASV ir visas tiesības uzbrukt jebkurai valstij, kas aizskat to nacionālo simbolu — Coca Cola. Un Latvija var ievest kontingentu tur, kur lamā šprotes vai šokolādes sieriņus "Kārums". Teiksim, ja Igaunijā teroristu banda sagrābtu šprotu partiju un ņirgātos par tām, Latvija varētu izšķirties par ātru triecienu bez mazākās žēlastības.

No otras puses, pats Rinkēvičs par cauruļvadu dūc ar nodomu. Ja viņš dūc, tas nozīmē, ka kādam tas ir vajadzīgs. Un ministra argumentiem pat neiebildīsi. Gāzesvadi šausmīgi kaitē videi. Bites pēc tiem medu nedod, tikai dabasgāzi vien.

Atliek tikai atgādināt ministram senu tautas gudrību — "Bagātais aiz skaudības pliks no drēbēm". Vai šajā gadījumā derēs "Kas citu skauž, pats sevi noskauž". Viens un tas pats vien ir.

Ziņu lente
0