"Martas balle": Latvija – ķeizarienes Katrīnas dzimtene

© press photo / Inese KalninaTradicionālā labdarības "Martas balle"
Tradicionālā labdarības Martas balle - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tradicionālā labdarības "Martas balle", kas veltīta Krievijas ķeizarienei Katrīnai I (pirms laulībām – Marta Skavronska), šogad notiks Daugavpilī.

RĪGA, 2. marts — Sputnik, Karīna Evansa. 15. septembrī viesnīcā Grand Palace jau ceturto reizi notiks "Martas balle" — pasākums, kurā uzstājas pazīstami mākslinieki un valda aizgājušo gadu simteņu atmosfēra, turklāt tiek vākti līdzekļi labdarībai. Balles ideja iepatikusies arī entuziastiem no Daugavpils, kuri 20. maijā Muzeju nakts ietvaros pārvērtīs pilsētas svētkus par īstu balli.

Balle nosaukta par godu Krievijas ķeizarienei Katrīnai I (pirms laulībām — Marta Skavronska). Viena no versijām vēsta, ka Marta dzimusi mūsdienu Latvijas teritorijā zemnieka ģimenē. Liktenis viņai bija lēmis kļūt par Krievijas ķeizara Pētera I sievu, un 1725. gadā pēc vīra nāves viņa sēdās Krievijas impērijas tornī. Savas valdīšanas laikā Katrīna I nodarbojās ar filantropiju, atbalstīja izglītību un zinātni.

"Projekta mērķis — izveidot ikgadēju pasākumu, līdzīgu Vīnes Valsts operas ballei Austrijā, ballei Met Gala Ņujorkā un maskarādei Venēcijā. Tādu kostīmu baļļu organizēšana ļauj savākt līdzekļus labdarībai un atbalstīt medicīnu, popularizēt Latviju un Rīgu kā tūristu mērķi ar interesantu vēsturi, veicināt tūristu skaita pieaugumu Latvijā un Rīgā, kā arī tuvināt valstī dzīvojošās etniskās grupas," — Sputnik pastāstīja balles organizatore Svetlana Leva. 

2014. gadā ballē savāktie 5 tūkstoši eiro deva iespēju bērniem no maznodrošinātām ģimenēm gadu nodarboties ar sportu, 2015. gadā ziedojumu summa bija daudz lielāka — tā sastādīja 15 tūkstošus eiro. par šiem līdzekļiem tika nopirkst mikroskops un citas iekārtas Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas vajadzībām.

© Пресс-фото"Martas balles" organizatori un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas onkohematoloģiskās nodaļas atbalsta fonda pārstāvji
Организаторы рижского Бала Марты и представители фонда поддержки онкогематологического отделения Детской клинической университетской больницы - Sputnik Latvija
"Martas balles" organizatori un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas onkohematoloģiskās nodaļas atbalsta fonda pārstāvji

Pērn "Martas ballē" tika savākts vēl vairāk naudas. Nesen pasākuma organizatori sadarbībā ar plaši pazīstamā latviešu kontrtenora Sergeja Jēgera labdarības fondu svinīgi pasniedza Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas nodaļai medicīniskās iekārtas 23 tūkstošu eiro vērtībā. Daļa ziedojumu tika atveltīti Latvijas leļļu teātra apmeklējumam bērniem.

Šogad "Martas balle" notiks vienīcā Grand Palace Rīgā 15. septembrī, un abas tradīcijas — pazīstamu mākslinieku uzstāšanās un līdzekļu vākšana labdarībai — paliks nemainīgas.

Ziņu lente
0