ES 2016. gadā izdevusi aizsardzībai 206 miljardus eiro

© AFP 2023 / Frederick FlorinEiropas Korpusa vienības karavīri ar ES karogu. Foto no arhīva
Eiropas Korpusa vienības karavīri ar ES karogu. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps pieprasīja NATO dalībvalstīm paaugstināt aizsardzības izdevumus līdz 2% IKP.

RĪGA, 2. marts — Sputnik. Eiropas Savienības dalībvalstis 2016. gadā aizsardzībai kopā izdevušas 206,1 miljardu eiro. Salīdzinājumā ar 2012. gadu, kad aizsardzībai kopā tika atvēlēti 199 miljardi eiro, šī summa ir pieaugusi, informē RIA Novosti, atsaucoties uz datiem, ko publicēja Starptautiskais Stratēģisko pētījumu institūts (IISS) un Stokholmas Pasaules problēmu pētniecības institūts (SIPRI).

ASV prezidents Donalds Tramps pieprasīja NATO dalībvalstīm paaugstināt aizsardzības izdevumus līdz 2% IKP. Eiropas komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers iepriekš pavēstīja, ka stāvoklis drošības jomā ir tāds, ka Eiropas Savienības valstu aizsardzības budžeti ir jāpalielina, taču ir nepieļaujami to veikt, nerēķinoties ar cīņu pret klimata pārmaiņām un atbalstu jaunattīstības valstīm.

NATO - Sputnik Latvija
Tramps apsolījis atbalstu NATO – par atsevišķu maksu

IISS un SIPRI rīcībā esošie dati liecina, ka NATO pieprasīto rādītāju — 2% iekšzemes kopprodukta — pārsniegusi Grieķija un Spānija, bet atbilstību nodrošinājusi Lielbritānija. Minētās valstis kopā segušas 60% visu ES aizsardzībai paredzēto izdevumu 2016. gadā. Pie tam kopš 2014. gada aizsardzības budžetus audzējušas 14 Eiropas Savienības valstis.

Ekspertu dati liecina, ka lielāko daļu aizsardzībai paredzēto izdevumu segušas Rietumeiropas valstis — 139,7 miljardus eiro (Austrija, Beļģija, Francija, Vācija, Īrija, Luksemburga un Nīderlande). Dienvideiropas valstis segušas 38,7 miljardus eiro (Horvātija, Kipra, Grieķija, Itālija, Malta, Portugāle, Slovēnija un Spānija), Austrumeiropas valstis — 14,9 miljardus eiro (Bulgārija, Čehija, Ungārija, Polija, Rumānija un Slovākija), Ziemeļeiropas valstis — 12,8 miljardus eiro (Dānija, Igaunija, Somija, Latvija, Lietuva un Zviedrija).

Ziņu lente
0